Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAT ĆE I NA PRODUKCIJU FILMOVA

Netflix objavio svoj veliki klimatski plan: Želimo dosegnuti nultu stopu emisije do kraja 2022.

Sir David Attenborough
Netflix
31.03.2021.
u 19:52

Inicijativu vodi Sveučilište u Bristolu, gdje su istraživači dizajnirali kalkulator koji upotrebljavamo za provjeru vlastitih procjena i prema kojem bi jedan sat streaminga na Netflixu u 2020. trebao biti mnogo ispod 100 g CO2e, što je jednako vožnji automobila na fosilna goriva od 400 metara)

Kakve veze ima gledanje filmova i TV serija s klimatskim promjenama? Sudeći prema Netflixu svi mogu doprinijeti većoj brizi za planetom svojim odgovornijim korištenjem resursa. Ali, isto tako Netflix se upravo obvezao da će do kraja 2022. i svake godine nakon toga postići nultu emisiju stakleničkih plinova.

Netflix tim potezom želi i simbolično i praktično dati podršku znanstvenicima diljem svijeta koji se slažu da klimu moramo stabilizirati na porastu temperature koji nije veći od 1,5 ºC kako bismo izbjegli najgore rezultate klimatskih promjena.

Netflix planira smanjiti ugljični otisak koji stvara njihova produkcija filmova i serija, a također planiraju smanjiti štetnu potrošnju svog korporativnog poslovanja. Klimatska akcija ovog najpopularnijeg video streaming servisa zasad ne uključuje ponašanje njihovih korisnika i koliko se energije i resursa pritom potroši gledanjem serija diljem svijeta. 

"Pružatelji internetskih usluga i proizvođači uređaja imaju operativnu kontrolu nad dizajnom i proizvodnjom svoje opreme1, pa bi oni sami trebali voditi računa o tim emisijama", kažu iz Netflixa. 

Kako će Neflix onda realizirati svoj plan? Evo njihovog objašnjenja:

"Naš ugljični otisak za 2020. bio je 1.100.000 metričkih tona. Otprilike polovicu (50 %) tog otiska generirala je fizička produkcija Netflixovih filmova i serija, bilo da njima upravljamo izravno ili putem produkcijske kuće treće strane. Također uključuje Netflixov brendirani sadržaj koji licenciramo Ostatak (45 %) je rezultat našeg korporativnog poslovanja (primjerice ureda koje unajmljujemo) i kupljene robe (primjerice marketinška potrošnja). Oslanjamo se i na pružatelje usluga oblaka i mreža za isporuku sadržaja kako bismo osigurali streamanje naše usluge. Oni čine 5 % našeg otiska", objavio je Netflix danas na svom službenom blogu. 

Iz te kompanije otkrivaju kako su se pridružili istraživačkoj inicijativi pod nazivom DIMPACT koja nastoji ustanoviti konsenzus o mjerenju otiska za streaming i ostale upotrebe interneta.

Inicijativu vodi Sveučilište u Bristolu, gdje su istraživači dizajnirali kalkulator koji upotrebljavamo za provjeru vlastitih procjena i prema kojem bi jedan sat streaminga na Netflixu u 2020. trebao biti mnogo ispod 100 g CO2e, što je jednako vožnji automobila na fosilna goriva od 400 metara). 

Netflixov plan održivosti i koraci prema nultoj stopi emisije do 2022. godine: 

1. korak: SMANJENJE emisije
Počet ćemo prvo smanjenjem naših unutarnjih emisija, usklađivanjem s ciljem Pariškog sporazuma da se globalno zatopljenje ograniči na 1,5 °C. Također ćemo do 2030. smanjiti emisije opsega 1 i 2 za 45 %,  u skladu sa Smjernicom inicijative za znanstvene ciljne vrijednosti.

2. korak: ZADRŽAVANJE postojećeg skladištenja ugljika
Do kraja 2021. emisije koje ne možemo interno, uključujući emisije opsega 3, izbjeći u potpunosti ćemo neutralizirati ulaganjem u projekte koji sprječavaju odlazak ugljika u atmosferu. Počet ćemo očuvanjem rizičnih prirodnih područja, primjerice tropskih šuma, koja su ključna za ispunjavanje globalnih klimatskih ciljeva.

3. korak: UKLANJANJE ugljika iz atmosfere
Do kraja 2022. uključit ćemo ulaganje u regeneraciju ključnih prirodnih ekosustava kako bi ostavili nultu stopu emisija. Ti projekti, kao što su obnova travnjaka, mangrova i zdravih tla, hvataju i pohranjuju ugljik, uz druge prednosti.

Suarhitektica Pariškog sporazuma: Glazba za naše uši!

U zajednici stručnjaka koji brinu o klimatskih promjenama pozdravljaju Netflixov potez. Evo nekoliko reakcija. 

Christiana Figueres, suarhitektica UN-ovog Pariškog sporazuma: 
"Netflixova strategija održivosti glazba je za naše uši. Oduševljeni smo što Netflix primjenjuje istu pozitivnu promjenu na polju održivosti koji su primijenili u svojem poslovanju, povećavajući ambiciju za postizanjem kratkoročnih ciljeva nulte neto stope i iskorištavanjem svoje supermoći pripovijedanja za educiranje i zabavu građana."

Dr. Johan Rockström, ravnatelj Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja: 
„Netflix svijetu pokazuje kako se smanjenje emisije stakleničkih plinova (crnog ugljika) može kombinirati s povećanjem prirodnog ugljika (zelenog ugljika) na znanstveno potkrijepljen način. Nadahnut sam potencijalnom transformacijskom promjenom koju mogu donijeti ako to primijene i iza i ispred kamere.” 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije