Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne treba im

"Nekorisnici" fejsa žive dobar život bez zaboravljenih poznanika

'facebook-user-ff'
Arhiva VL
17.05.2012.
u 13:57

Kao razlog nepriključivanja navode da ih zapravo ne zanima što rade prijatelji prijatelja njihovih prijatelja

Društvena mreža Facebook broji više od 900 milijuna korisnika, a sutrašnji početak prodaje dionica najpopularnije društvene mreže mnogi čekaju kao "ozebli sunce". Ipak, u usporedbi s brojem stanovnika na Zemlji, puno je veći broj onih kojima Facebook u životu ne predstavlja ama baš ništa.

Posljednje istraživanje u SAD-u pokazalo je da čak 80 posto korisnika društvene mreže živi izvan granica Sjeverne Amerike, a želi li Facebook ispuniti očekivanja prodaje dionica, morat će pronaći način kako pridobiti sve one "nekorisnike" da se priključe najpopularnijoj društvenoj mreži. U prosjeku od pet odraslih Amerikanaca čak dvoje nema svoj profil na Facebooku, a trećina njih tvrdi da nemaju interesa ni potrebe za pristupanjem društvenoj mreži.

Ipak, nije čudno da su novi načini komunikacija ne počecima odbačeni, slično se događalo i kada su se pojavili radio, televizija i osobna računala, objašnjava Lee Rainie, direktor neprofitne organizacije koja proučava utjecaj interneta na američko društvo.

Mnogi protivnici društvene mreže tvrde da ne žele Facebook, da ga ne trebaju i da žive sasvim dobar život i bez dugo zaboravljenih poznanika s kojima bi se mogli povezati uz pomoć najveće društvene mreže na svijetu.

Jedan od onih koji odbijaju koristiti Facebook jest i Len Kleinrock (77) koji za sebe tvrdi da je prvi korisnik interneta na svijetu. On smatra da je Facebook dobar za njegove unuke, ali ne i za njega. Njegov otpor prema društvenoj mreži je općenit i nema nikakve veze s tehnološkom pismenošću. Naime, Kleinrock je jedan od izumitelja interneta, odnosno jedan od istraživača koji su 1969. slali podatke s jednog na drugo računalo preko Arpaneta koji se kasnije pretvorio u internet kakav danas poznajemo. Komunikaciju obavlja e-mailom, a nema potrebu za još jednom "obvezom", kako naziva Facebook.

Istraživanje je pokazalo da se, uz ljude koji nemaju računalo ili pristup internetu, društvenim mrežama manje koriste oni nižeg stupnja obrazovanja ili s manjim primanjima. Žene koje ne koriste Facebook zabrinutije su za svoju privatnost od muškaraca koji nisu aktivni na društvenoj mreži, dok starije osobe "muči" informatička  pismenost.

Mnogi "nekorisnici" kao glavne razloge nepriključivanja društvenim mrežama navode da im to predstavlja preveliku obvezu, kako više uživaju u osobnoj komunikaciji koju ostvaruju sa svojim bližnjima te kako ih zapravo ne zanima što rade prijatelji prijatelja njihovih prijatelja.

Komentara 10

FI
fixnixx
14:39 17.05.2012.

Nikad nisam bio clan Facebook-a niti namjeravam biti.

TI
tintilinic100
14:41 17.05.2012.

Ako ne netko korisnik nećega.. onda mu nešto koristi. Točka.

JA
james49
14:26 17.05.2012.

Ta mreža ( a i sve slične) donosi korist samo svojim osnivateljima isto kao financijske piramide. Ako se želite družiti, idite tamo gdje se ljudi okupljaju pa se družite. Ili kupite psa, pa će te zbog njegove potrebe za šetnjom upoznati druge ljude koji isto tako šetaju svoje pse. Ipak je pas najveći čovjekov prijatelj. Iz vlastitog iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije