Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARSOTRES

NASA zabilježila potres na Marsu, prvi put na drugom planetu

Mars
Foto: Reuters
24.04.2019.
u 14:17

Seizmičko podrhtavanje bilo je magnitude 2,5 i zabilježeno je 6. travnja

Robotska letjelica NASA-e InSight zabilježila je potres na Marsu, što je prvi put da je seizmološko podrhtavanje zabilježno na drugom planetu, izvijestio je Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Kaliforniji.

To se dogodilo gotovo pet mjeseci nakon što je InSight, prva svemirska letjelica posebno dizajnirana za proučavanje duboke unutrašnjosti dalekog svijeta, sletio na površinu Marsa kako bi počeo svoju dvogodišnju seizmološku misiju na Crvenom planetu.

Blago podrhtavanje, za koje su znanstvenici laboratorija JPL rekli da je vjerojatno riječ o potresu, imalo je magnitudu 2,5 i zabilježeno je 6. travnja.

Znanstvenici još uvijek analiziraju podatke o ovom, kao i o tri još slabija seizmička signala koja su zabilježili.

"Visoka frekvencija i široki pojas nalikuju zemaljskim potresima. Zato smo uvjereni da je to 'marsotres'", rekao je francuski znanstvenik Philippe Lognonne, profesor geofizike i planetarnih znanosti sa sveučilišta Paris Diderot u Francuskoj koji je zadužen za ovaj eksperiment. 

Francuski seizmometar postavljen je na površinu Marsa u prosincu, nekoliko tjedana nakon slijetanja InSighta.

NASA objavila kako zvuči vjetar na Marsu

Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
04:48 01.05.2019.

Žalosno da se fake news ne kažnjava dugotrajnim zatvorom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije