Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENO LANSIRANJE

NASA-ini astronauti prvi puta 'taksijem' idu u misiju

FILE PHOTO: The crew access arm is swung into position to a SpaceX Falcon 9 rocket with the company's Crew Dragon spacecraft onboard
Foto: NASA NASA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
27.05.2020.
u 22:24

SpaceX će od NASA-e za šest misija dobiti 2,6 milijardi, a Boeing 4,6 milijardi dolara

Večeras se očekivalo lansiranje rakete Falcon 9 s NASA-inim astronautima koji su trebali krenuti na put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. No, zbog lošeg vremena lansiranje je odgođeno za subotu. Ovo će biti prvi put da NASA-ine astronaute ne vozi “firma”, nego idu taksijem! Upravo taj let bi trebao biti prvi komercijalni let s ljudskom posadom za SpaceX, tvrtku za svemirske tehnologije ekscentričnog poduzetnika Elona Muska.

Let od 19 sati

Misija SpaceX Demo-2, kako je nazvana, krenut će iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. U kapsuli Crew Dragon, pričvršćenoj na moćnu raketu Falcon 9, NASA-ini astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley trebali bi kompletirati povijesnu misiju, prvi prijevoz privatno napravljenim sustavom u svemirsku misiju. Odnosno u Zemljinu orbitu, gdje se Međunarodna svemirska postaja nalazi. Ujedno je to prvi put nakon devet godina da s Kennedyja u svemir kreće sustav s ljudskom posadom. Nakon ove, slijedit će druge misije SpaceX-a s istog raketodroma. SpaceX nije i jedina tvrtka koja sudjeluje u NASA-inu Commercial Crew programu suradnje s vanjskim dobavljačima modernih i inovativnih sustava za let u svemir. Sljedeći je na redu za polijetanje s temeljito obnovljenog i preuređenog uzletišta na Floridi Boeingov Starliner. 

>> NASA-in prijenos iz Svemirskog centra Kennedy

Ako se danas započeta misija kompletira bez problema, to će označiti i kraj testiranja za SpaceX-ove sustave – osim prijevoza dvojice astronauta do Međunarodne svemirske posade, ova misija treba dati i najvažnije podatke o ponašanju rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon kao i sustava na Zemlji s kojima su povezani, a najvažniji su kako je teklo pristajanje na postaju te povratak na Zemlju nakon kraja misije. NASA je u komercijalni program prijevoza svojih astronauta na ISS, a možda i prema drugim destinacijama u Zemljinoj orbiti, kada se takve oforme, uložila deset godina razvoja, ali i podosta novca. SpaceX će za šest misija poput današnje dobiti 2,6 milijardi dolara, dok će Boeing za letove svojim Starlinerom “keširati” 4,6 milijardi.

Motivacija je jasna, sada se prevozi ruskim letjelicama Sojuz, koje od 2011. polijeću iz Kazahstana nakon prestanka korištenja space shuttleova koji su obavili 135 misija. U međuvremenu je s američkog tla iz Kalifornije prema svemiru letio jedino Virginov VSS Unity, no u tek dva testna suborbitalna leta napravljena prije godinu i pol dana. Zanimljivo je također da je Crew Dragon tek peta američka i deveta letjelica koja je ljudsku posadu ponijela u orbitu ili dalje. Letovi prema ISS-u nikada nisu jednostavni.

FILE PHOTO: The crew access arm is swung into position to a SpaceX Falcon 9 rocket with the company's Crew Dragon spacecraft onboard
1/4

Kada uzleti, Crew Dragon će 19 sati loviti Međunarodnu svemirsku postaju u orbiti, trebala bi pristati danas nakon 16.30 sati. Kada se prikupe i posljednji ključni podaci o ponašanju SpaceX-ova sustava, tada će se odlučiti kada kreće prva službena misija, Crew-1. Treba reći kako je SpaceX mnogo uspješniji od Boeinga. Iako se Boeingov Starliner smatra izuzetno naprednim, zapravo nije uspio dovršiti testnu misiju bez posade, odnosno pristati uz ISS u lanjskoj testnoj misiji. Crew Dragon jest i zato je danas SpaceX kompanija koja ulazi u NASA-inu, ali i svjetsku povijest. Svemu će nazočiti i Donald Trump.

Kostimografska odjela

Posebna su zanimljivost astronautska odijela koja će nositi dvojac u kapsuli. Ako vam se čine kao da su stigli iz Hollywooda, niste daleko od istine. Dizajnirao ih je Jose Fernandez, legendarni hollywoodski kostimograf koji potpisuje i kostime u filmovima Wonder Woman, Wolverine, Batman protiv Supermana, Kapetan Amerika: Građanski rat. Ako vam se čine i poznatima, i tu ste u pravu. Starman za volanom Teslina Roadstera, koji je SpaceX lansirao u svemirska prostranstva, prije dvije godine nosio je isto ovakvo odijelo.

Ključne riječi

Komentara 10

VA
vadis1
22:00 27.05.2020.

Novo doba u istrazivanju svemira. Bravo USA!

Avatar dzambo
dzambo
22:27 27.05.2020.

Let je upravo otkazan ...razlog...''bad weather coming''...slijedeci dan je planiran za Subotu poslije podne oko 3:30....let je otkazan tacno 16 minuta i 54 sekunde prije zvanicnog lansiranja....

HE
herojulice
21:58 27.05.2020.

Komentirao bih samo citirajući Rockhounda iz filma Armageddon: "Sjedimo na 4 milijuna tona goriva i nuklearnoj bombi, i na letjelici koju je od 270.000 dijelova sastavio najjeftiniji ponuđač. Odmah se bolje osjećam."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije