Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko otkriće

NASA-ina letjelica otkrila što se nalazi ispod površine Jupitera

Jupiter
Foto: NASA
1/7
08.03.2018.
u 10:04

Unatoč mnogobrojnim proučavanjima Jupiterove površine, nije se do sada mnogo znalo što se krije ispod površine najvećeg planeta u Sunčevu sustavu

Misija Juno sada prikazuje dramatičnu sliku turbulencija unutar najvećeg planeta u Sunčevu sustavu – Jupitera. Jupiterova unutrašnjost otkrivena je tijekom istraživanja NASA-inom letjelicom Juno i pokazuje da je jednako čudna i turbulentna kao i sama površina planeta, piše The Guardian.

Unatoč mnogobrojnim proučavanjima Jupiterove površine, nije se do sada mnogo znalo o tome što se krije ispod površine najvećeg planeta u Sunčevu sustavu.

Nova otkrića koja su bazirana na gravitacijskim mjerama visoke preciznosti pokazuju da su pruge i pojasevi na površini nastali kao posljedica izrazito snažnih vjetrova koji prodiru i do 3000 km ispod površine.

Misija je također djelomično odgovorila na pitanje ima li planet jezgru, otkrivši da se 96 posto unutrašnjosti planeta rotira kao čvrsto tijelo iako je sastavljeno od izrazito guste smjese vodika i helija.

Jupiter
1/6

Istraživanje je objavljeno na četiri stranice u časopisu "Nature", opisujući gravitacijsko polje planeta (koje je iznenađujuće asimetrično), atmosferu, unutarnji sastav i polarne ciklone.

"Velika je stvar što nam ovo govori kako funkcionira unutrašnjost Jupitera", rekao je astronom sa sveučilišta "University of California Santa Cruz", Jonathan Fortney.

Najbitnije pitanje bilo je vezano za pruge i pojaseve prouzročene strujanjima vjetra, koje su dovoljno duboke da utječu na valove i asimetrije u Jupiterovu magnetskom polju.

Letjelica Juno došla je do Jupitera 2016. godine nakon pet godina putovanja i prijeđenih gotovo 2,9 milijardi kilometara. NASA trenutačno razmišlja o tome hoće li produljiti misiju, iako je originalan plan bio završiti misiju u srpnju.

Ključne riječi

Komentara 19

MA
marsovac
11:12 08.03.2018.

nasli kosti,........sad se gleda srpske ili ruske,....podijeljen,....... pola srbija, pola rusija,...............

KO
komentatorv3
10:53 08.03.2018.

“Najv čeg”, “znažni”,”da rotira se”... sve nepismeni novinari?

Avatar pendreck
pendreck
12:37 08.03.2018.

za ras nije trebao jucer u jutro roknut meteor? Tak je bar pisalo prekjucer na veceru VL-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije