Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć startupima

Napokon se osniva prvi hrvatski venture capital fond

boris lalovac
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
09.07.2015.
u 08:32

Bit će to desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja na dvije godine. Financiranje fonda bit će javno i privatno, s najmanje 40 posto privatnog kapitala

Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa potpisali su jučer u Banskim dvorima ugovor o kreditu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo od 20 milijuna eura. Projekt predviđa osnivanje prvog hrvatskog venture capital fonda, kojim će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima, a bit će registriran kao zatvoreni fond i pod nadzorom HANFA-e.

Bit će to desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja na dvije godine. Financiranje fonda bit će javno i privatno, s najmanje 40 posto privatnog kapitala.

– Projektom želimo potaknuti inovacije i poduzetništvo, ključne za snažniji privatni sektor – kazao je Piñerúa, dodavši da je to prvi takav projekt u regiji.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavljuje u sklopu projekta osnivanje i fonda za ranu fazu financiranja, s početnih 2,5 milijuna eura kapitala, koji će biti otvoreni fond, a njime će upravljati HAMAG-BICRO.

Neto iznos raspoloživ iz zajma za ulaganje fonda u projekte je 12 milijuna eura javnih sredstava i najmanje osam milijuna eura privatnih sredstava, što je ukupno 20 milijuna eura. Očekuje se da će fond izvršiti 20-ak ulaganja, kazao je Maras te dodao kako je najviši iznos ulaganja 10% vrijednosti fonda, odnosno 15% uz odobrenje Savjetodavnog odbora.

>>Hrvatska se zadužila za 6 milijardi kuna uz 4,5 posto kamate

>>Kome će Europa morati pomoći: Otpis duga nama još ne treba

Komentara 1

VI
virkom
10:43 09.07.2015.

Dakle bez kontrole savjetodavnog odbora mogu izfinancirati 20-ak poduzeća. Koliko sam ja u fondove upućen, kao i u svakom način ulaganja ulagač participira na dobiti, ali u zatvorenom fondu preuzima i troškove gubitka. Osim toga prije isteka roka, u ovom slučaju 10 ili čak 12 godina godina ulagač ne može povući svoje novce. U slučaju - što je lako moguće - vlada "krivo" (ovisno o kutu gledišta) investira odu pare u vjetar i još možda gore. Baš me strašno zanima tko će biti dobitnici po max. 2 milijuna Eura iz fonda!? Ide li se grčkim principom ili će vlada ipak postupati pošteno pri raspodjeli novca? Vrijeme je da se opamete. 5 do 12 je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije