Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edward Snowden

Najpoznatiji zviždač: Evo kako vas vaši pametni telefoni špijuniraju

mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
24.10.2019.
u 21:08

Gostujući u popularnom podcastu 'Joe Rogan Experience' Snowden je govorio o tome kako pametni telefoni prikupljaju podatke o njihovim korisnicima, a da oni to uopće ne znaju

Bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden i zviždač koji je dobio azil u Rusiji jer je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, otkrio je kako nas pametni telefoni špijuniraju.

Gostujući u popularnom podcastu 'Joe Rogan Experience' Snowden je govorio o tome kako pametni telefoni prikupljaju podatke o njihovim korisnicima, a da oni to uopće ne znaju.

– Imate mobitel u sobi. Mobitel je isključen, odnosno ekran mu je isključen. No, ako vam netko pošalje poruku, ekran oživi. Kako se to dogodi? – upitao je Snowden.

– Svaki smartphone stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on vrišti u zrak, govoreći 'tu sam'. Pokreti vašeg mobitela su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identificirati preko njih. To znači da kad god nosite mobitel, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu koji stvaraju tvrtke – pojašnjava Snowden.

Kaže kako tvrtke vaše podatke ne moraju čuvati vječno te da nemaju razlog za to, ali da ih vide kao vrijedne informacije.

– Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu, tako masovni nadzor funkcionira – kaže on.

Komentara 2

ZA
Zagy154
17:21 30.11.2019.

baš buju nekaj pametnog saznali aaaahhhhaaa

Avatar maxist
maxist
14:54 25.10.2019.

nokia iz prošlog stoljeća na kurblu se nemre špijati.....!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije