Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE TUŽBE

Najjači udar na Facebook u 20 godina: Traže prisilno razbijanje moćnog diva

Mark Zuckerberg
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.12.2020.
u 10:47

Tužba država ne traži izričito razdvajanje Facebooka, već se traži od saveznog suda da zaustavi Facebookovo antikonkurentsko ponašanje  i poduzme bilo radnju koju sud smatra prikladnom.

Američki regulatori, odnosno Savezna trgovinska komisija FTC, i koalicija glavnih odvjetnika saveznih država, njih 48, žele prisilno razbijanje Facebooka, tražeći od saveznog suda da se Facebooku naredi prodaja WhatsAppa i Instagrama. Radi se o dvije odvojene tužbe, no ovo je prvi puta, da je kritika monopolskog položaja Facebooka na ovaj način formalizirana u tužbi saveznom sudu. Ovaj potez  najjači je regulatorni udar na Facebook u njegovoj povijesti.

"Facebook je zadržao svoj monopolski položaj kupujući tvrtke koje predstavljaju konkurentsku prijetnju i namećući restriktivne politike koje neopravdano ometaju stvarne ili potencijalne rivale koje Facebook ",stoji u tužbi Komisije podnijetoj saveznom sudu u Washingtonu.

Tužbom se traži od suda da odredi "otuđenje imovine, otuđenje ili rekonstrukciju poduzeća (uključujući, ali ne ograničavajući se na Instagram i / ili WhatsApp)", kao i druge moguće poteze koja bi sud možda želio i mogao.

Glavni odvjetnici iz 48 država  rekli su da podnose vlastitu tužbu protiv Facebooka, što ukazuje na širi konsenzus i stvarnu namjeru da se Facebook i njegov izvršni direktor Mark Zuckerberg stave pod prisilnu kontrolu.

Uslijed tužbe Facebook-ova cijena dionica pala je za čak 4 posto.

"Razbijanje Facebooka" u agendi je niza kritičara te najpopularnije svjetske mreže  - od senatorice Elizabeth Warren, američke savezne države Massachusetts, do jednog od bogatih osnivača Facebooka Chrisa Hughesa, koji je prošle godine napisao slučaj od 6.000 riječi obrazlažući zbog čega je razbijanje Facebooka potrebno. Ali ideje nikada nisu uistinu  isprobane  na sudu.

Facebook je tvrdi da preispituje dvije tužbe i pri tom ističu da je FTC, svojedobno odobrio akvizicije Instagrama i WhatsAppa.
"Godinama nakon što je FTC pristao na naše akvizicije, vlada sada želi preinaku bez obzira na utjecaj koji bi takav presedan imao na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji svakodnevno koriste naše proizvode", reakcija je  Facebooka  

Rijetkost je da se velika tvrtka rastavi na dijelove, ali to se dogodilo u prošlosti, kao i kod AT&T-a 1984. godine. Inače, Facebook je Instagram kupio za milijardu dolara 2012. godine, u ugovoru koji je FTC u to vrijeme odobrio glasom 5: 0, u vrijeme kada Instagram nije bio široko korišten. Facebook je 2014. kupio WhatsApp za oko 22 milijarde dolara.

Ovaj put, FTC je glasao za tužbu 3-2, a republikanski predsjednik Joseph Simons pridružio se dvoma demokratima komisije, Rebecci Kelly Slaughter i Rohitu Chopri, u korist podnošenja tužbe.

Tužba država ne traži izričito razdvajanje Facebooka, već se traži od saveznog suda da zaustavi Facebookovo antikonkurentsko ponašanje  i poduzme bilo radnju koju sud smatra prikladnom.

"Koristeći svoje ogromne količine podataka i novca, Facebook je sprječavao razvoj konkurencije", rekla je državna odvjetnica New Yorka Letitia James na konferenciji za novinare najavljujući tužbu država.

James je naglasila  da tužba država nije usmjerena samo na prošle akviziciju Facebooka od suparnika, već na tretman konkurentskih aplikacija, i dodala da je  Facebook svojim postupcima "istisnuo kisik" iz tehnološke industrije.

U listopadu su Ministarstvo pravosuđa i 11 država tužile Google tvrdeći da je iskoristio njegovu ogromnu veličinu kako bi ilegalno monopolizirao tržište za oglašavanje povezano s pretraživanjem. Prošlog mjeseca europske su vlasti optužile Amazon da nanosi štetu konkurenciji koristeći podatke neovisnih prodavača u svoju korist.

Facebook se već suočava s predloženom skupnom tužbom koju su pokrenuli programeri aplikacija tvrdeći da se je njegovo  monopolističko ponašanje nezakonito. Facebook se prošle godine dogovorio da FTC-u plati 5 milijardi dolara kako bi okončao istragu o praksi privatnosti tvrtke, što je rekordna kazna, ali ona koju su kritičari tvrtke odbacili kao besmislenu.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden ne skriva  svoje prezir spram Facebooka. U siječnju je rekao uredništvu The New York Timesa, „Nikad nisam bio obožavatelj Facebooka, kao što vjerojatno znate. Nikad nisam bio veliki obožavatelj Zuckerberga. Mislim da je on pravi problem. "

Biden je rekao da je u Silicijskoj dolini postoji "silna bahatost", a da je neuspjeh Facebooka da spriječi ruske operativce da koriste njegove usluge tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine gotovo pa kriminal".

Komentara 2

TR
Tridvajeda
10:58 10.12.2020.

Na facebooku nikad nećete biti blokirani za govor mržnje prema kršćanima i Europljanima. Ta kvazi-društvena mreža je politički projekt i kao takva bi trebala biti stavljena pod kontrolu države, ali bi trebala biti i oporezovana u RH.

Avatar Viktor999
Viktor999
20:24 10.12.2020.

Na tom smeću od mreže nema ni slova od slobode govora, sve što se kosi sa globalističkom vizijom njezina gazde a pogotovo sa nasilnom islamizacijom Evrope biva odmah uklonjeno a korisnicima bivaju blokirani profili; službe sigurnosti svake normalne države bi se trebale malo bolje pozabaviti facebookom i kao prvo DOOOOBRO ga oporezovati jer ako moramo plaćati porez na osnovne stvari, neka ga plaćaju Zuckerberg i globalistička klika koja stoji iza njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije