Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFTINIJI OD KONVENCIONALNIH

Ovaj most jedinstven je u svijetu! Pogledajte po čemu je poseban

Foto: Screenshot/Twitter
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.01.2019.
u 11:54

Betonske komponente tiskane su uz pomoć dviju "robotskih ruku", a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati.

U Šangaju je otvoren najduži betonski pješački most na svijetu koji je tehnologijom 3D tiskanja izgradio tim stručnjaka sa Sveučilišta arhitekture Cig Hua u Pekingu.

Dugačak je 26,3 metra, a širok 3,6 metara.

Novi most podignut je u šangajskoj četvrti Baoshan, a u njegovoj su gradnji korištene moderne građevinske tehnike.

Projektirao ga je profesor Su Wei Guo sa sveučilišta Cig Hua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podijeljeni u 68 jedinica.

Betonske komponente tiskane su uz pomoć dviju "robotskih ruku", a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati.

 

Po procjenama stručnjaka, u usporedbi s konvencionalnim procesom gradnje, ušteđeno je 33 posto predviđenog novca.

Prije početka izgradnje mosta, stručnjaci su napravili manji model kojim su testirali cijeli projekt. Svrha testiranja jest dokazati da most može izdržati pješake koji njime prolaze i koji se zadržavaju na cjelokupnoj površini. U most je ugrađen i sustav praćenja u realnom vremenu koji nadzire eventualne deformacije i pomicanja. 

Za razliku od tradicionalnih mostova, u ovaj nije ugrađen armirani beton. Izrađen je od materijala koji mogu izdržati sunce i kišu dovoljno dugo da ispunjava nacionalne građevinske standarde.

Voditelj arhitektonskog tima objasnio je da se složene zakrivljene površine mosta mogu postići isključivo korištenjem tehnologije 3D tiskanja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D tiskanja otvoren je u listopadu 2017. u Nizozemskoj.

Postavljen i plastični most

Nedavno je u Šangaju postavljen i "isprintani" 15-metarski most napravljen od plastike pomiješane sa staklenim vlaknima.

Za izradu mosta trebalo je 35 dana i postavljen je u parku Taopu.

Materijal može izdržati dugotrajnu izloženost suncu i kiši te zadovoljava sve građevinske standarde. Prema tvrdnjama proizvođača, most se može koristiti oko tri desetljeća, javlja Xinhua.

Ključne riječi

Komentara 2

SL
slovenacna2
12:11 25.01.2019.

kinezi su 10 godina izpred evrope. sad cemo se mi uciti od njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije