Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje

Najavljena robotička liga Croatian Makers – 400 robota bit će podijeljeno osnovnoškolcima

CM liga
Foto: PR FOTO
1/3
17.02.2016.
u 18:25

Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM pripremio je robote za šezdesetak škola i centara za rad s mladima. U tijeku su prijave za natjecanje, a najuspješniji u robotičkoj ligi Croatian makers za nagradu će dobiti još naprednije robote

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) najavio je robotičku ligu Croatian Makers. Riječ je o ligi koja je dio projekta IRIM-a, privatno financirane udruge, koja je pokrenula Croatian Makers 2014. godine.

Cilj je lige omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, priopćili su iz IRIM-a. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, a kasnije, ako budu sudjelovali u najmanje pet kola, u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga edukacijski je robot mBot (Bluetooth verzija). Nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, a omogućuje i naprednije korištenje. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1. do 5. i 6. do 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati mjesečno, a prve discipline bit će: praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, izjavio je da kao glavnu platformu za razvoj mladih i hvatanje koraka sa suvremenošću IRIM vidi robotiku i automatiku koje su postale vrlo dostupne.

– Tehnološke i financijske ulazne barijere izrazito su se smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata čine ih izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom. Robotika i automatika idealni su alati i za ulazak u svijet programiranja ('coding') i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanju fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost. Umjesto „Gdje si bio 1991.?“ zanima nas „Gdje će moje dijete biti 2031.?“ – dodao je Bakić.

Istaknuo je da najmlađi imaju golemi potencijal u područjima robotike i automatike i žele ih kroz ovaj program potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu.

– Pozivamo učitelje i voditelje centara da ih prijave i omoguće im ovo izvrsno iskustvo. Planiramo u prvoj sezoni 2016. uključiti šezdesetak škola i centara za rad s mladima. Za svrhu lige nabavljeno je, za sada, 400 mBot edukacijskih robota, šest po timu. U idućim sezonama planiramo uključiti veći broj škola i centara uz korištenje i drugih platformi – dodao je.

U tijeku su prijave za natjecanje. Škole i centre mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Prijaviti se može preko web-stranice Lige na adresi CroatianMakers.hr. Sudjelovati mogu i ustanove bez znanja o robotici jer odabrana platforma, kako ističu iz IRIM-a, omogućuje vrlo jednostavan ulazak u to područje, a na CroatianMakers.hr bit će dostupni i inicijalni edukacijski sadržaji.

Sudionici se mogu prijaviti do 29. veljače 2016., a odabrat će ih odbor u sastavu Nenad Bakić, Rujana Bakić, Igor Žonja, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović. Sudjelovanjem u ligi svaka ustanova zadužuje svoje mBotove s kojima se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. Planirano je održavanje šest kola, počevši od 15. travnja, a sudjelovanje je obavezno u najmanje pet kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u najmanje pet kola, na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo.

Podjela robota bit će sredinom ožujka 2016. Moći će se preuzeti u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje. Svi sudionici bit će podijeljeni u šest regionalnih grupa, a natjecanja će biti organizirana u šest regionalnih centara u Zagrebu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i u Splitu da bi sudionici iz cijele Hrvatske mogli istodobno sudjelovati jedno poslijepodne tijekom radnog tjedna. Za dva ili tri kola bit će potrebno fizički doći u centar, a na ostataku kola sudjelovat će putem videolinka ili dokumentirati sudjelovanje videodokumentacijom pa sudionici to mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade – još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu, a rezultati će biti dostupni na web-stranicama Lige. 

>> “A što želimo u životu? Izmišljati puno korisnih robota”

Komentara 3

Avatar jura37
jura37
19:20 17.02.2016.

Dok se politika dogovara,školstvo uči samo teoriju ne baš i praksu zadnjih 25 god. Hvale vrijedan pokret investitora i poduzetnika u zemlji koja je nekad bila zemlja uma i izuma, kravata,penkala,torpeda,struje...

VL
vlatx
06:23 18.02.2016.

Bravo!!!

ST
Stormbringer
18:50 17.02.2016.

Ne može gosn Nenad a da ne pljucne po braniteljima. Inicijativa je u redu, ali nitko kontroverznog mešetara ne pita kako se obogatio.Usput da nije bilo onih hrv. branitelja možda bi gosn. Nenad loše prošao.A možda i ne bi, s obzirom da objavljuje članke u Hoboctuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije