Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi kreativci u akciji

Nahranite psa putem mobitela

pametna kućica za pse
Institut za razvoj i inovativnost
18.05.2018.
u 09:27

Učenici iz Sesvetskog Kraljevca napravili su projekt pametnog kokošinjca, a učenici OŠ Kuna izumom motiviraju na aktivnost

Model pseće kućice koju smo izradili koristi ultrazvučni senzor koji šalje podatak na mobilnu aplikaciju o prisutnosti kućnog ljubimca u kućici i je li zaštićen od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Briga za kućnog ljubimca nije samo u tome je li on u svojoj kućici, već jesu li uvjeti koji tamo vladaju prikladni za njega. Stoga smo instalirali senzor za temperaturu i vlagu, i taj podatak šalje se na mobilnu aplikaciju – saželi su svoj rad “Smart dog house”, ili u prijevodu pametna kuća za pse, članovi Međimurskog informatičkog kluba koji su za taj rad osvojili drugu nagradu na natjecanju u sklopu projekta “Napredne Internet of things tehnologije u hrvatskim školama” u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Krenuli su od pretpostavke da svatko voli svog kućnog ljubimca, a prema jednom istraživanju, čak 41 posto građana Hrvatske ima psa.

Igranje s mačkom

– Ako nas nema kod kuće, više nije potrebno moliti nekog da nam nahrani našeg kućnog ljubimca. U pseću kućicu instalirali smo automatsku hranilicu, koja prema pritisku gumba na mobilnoj aplikaciji pokreće motor koji otvara vrata hranilice i ispušta hranu. Isti je postupak za zatvaranje hranilice – objašnjavaju Leo Stričak i Andrija Palašek, kojima je mentor bio Viktor Lazar. Kako ni ljubitelji mačaka ne bi bili zapostavljeni, ekipa Mladih informatičara Strahoninca izradila je igračku za mačke kojom se može upravljati preko interneta s pametnog telefona. Taj je projekt dobio treću nagradu, a autori su mu Fran Železnjak i Šimun Bilas, također uz mentorstvo V. Lazara. – Svi znamo da mačke vole trčati i skakati za laserom te smo tako osmislili laser igračku. Laserom se upravlja preko mobilnog uređaja putem interneta te se tako možete igrati s mačkom ako i niste pored nje – kažu mladi informatičari. Tema natječaja na koji je prijavljeno 40-ak radova bila je “kućni ljubimci i domaće životinje”. U konkurenciji “ostale ustanove”, u kojoj su se natjecale spomenute međimurske udruge, prvo mjesto osvojio je pametni kokošinjac CTK Rijeka.

Vrata za kućne ljubimce

Projekt automatiziranog ekološkog uzgoja pilića OŠ Iver iz Sesvetskog Kraljevca osvojio je prvu nagradu među osnovnim školama. Uzgojem se upravlja aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu pa se u kokošinjcu automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom, rasvjetom i pojilicom. Drugo mjesto osvojili su učenici OŠ Franje Krežme iz Osijeka za vrata za kućne ljubimce, a treće rad “Samo trči, samo trči... naprijed Orky” OŠ Kuna, koji mjeri pretrčani put hrčka u kavezu. – Možemo si kao cilj za vježbanje zadati da pretrčimo svaki dan koliko hrčak pretrči – predlažu.

Komentara 3

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
15:46 18.05.2018.

Zar ne bi bilo pametnije da ste u ili na kućicu postavili video kameru i preko moba pratili ono sto vas zanima ?

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
08:25 19.05.2018.

A da ga gurneš u hintergrund imao bi redovitu stolicu.

RO
robocop950
03:40 24.05.2018.

Kako je ovo pisala tehnološki nepismena osoba. Pa koga vi imate zaduženog za znanost tamo u večernjem? Kaj su koristili, arduino, raspbery pi... ? Koje programe su koristili? Di se može sve to naučiti ako se želi. Jer budimo realni koji je smisao ovog članka koji ne služi ničem drugom nego hvalisanju. Ej gle mene. Daj objasni malo podublje o čem se radi, ova tema zaslužuje puno više od tog kaj ste napisali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije