Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Južni pol

Na Suncu snimljena ogromna koronalna šupljina

Sunce
Foto: NASA
04.01.2015.
u 23:46

Koronalna šupljina je mjesto gdje je Sunčeva korona tamnija, hladnija i ima manju gustoću plazme

Na površini Sunca NASA je prvog dana 2015. godine snimila ogromnu koronalnu šupljinu blizu južnog pola.

Na Nasinoj fotografiji koronalnu šupljinu možete vidjeti kao tamno područje na jugu Sunca. Koronalna šupljina je mjesto gdje je Sunčeva korona tamnija, hladnija i ima manju gustoću plazme u odnosu na prosjek.

U njima su sile magnetskog polja jednopolarne, što znači da se pružaju prema van u međuplanetarni prostor u smjeru solarnih vjetrova umjesto da se uobičajeno, kao petlje, vraćaju nazad na Sunčevu površinu. Koronalne šupljine su prvi puta snimljene 1973. i 1974. godine. Za vrijeme Sunčeva minimuma koronalne šupljine su uglavnom smještene na polovima, dok u doba Sunčeva maksimuma mogu nastati bilo gdje na Sunčevu disku.

Korona obuhvaća zadnji, vanjski dio sunčeve "atmosfere", ali i atmosfere ostalih zvijezda. Dio po dio korone se lagano otpuhuje u svemir tj. gubi masu i to u obliku Sunčeva vjetra.

>>"Sunce je blu" na ultraljubičastim NASA-inim snimkama

Foto: NASA

Komentara 3

Avatar Juki
Juki
20:16 05.01.2015.

Freoni. Na Suncu? Majko moja mila. Tak nešto ne bi ni Mirela Holy blebnula.

ZG
zgbzoran
02:21 05.01.2015.

vjerojatno je to rupa uzrokovana freonima, treba sve freone izbacit i novog izmislit jer za 5 miliona godina ce se sunce ugasit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije