Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOLOŠKI OTPAD

Na Mjesecu je hrpa ljudskog smeća, ali i - izmeta

Slijetanje na Mjesec
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.07.2019.
u 09:10

Astrofizičar i profesor Alastair Gunn je objasnio kako to neće imati nikakve štetne posljedice na tamošnji okoliš.

Od 1959. godine je zemljin prirodni satelit svojevrsno odlagalište otpada. Sve je počelo kad se svemirska letjelica Sovjetskog Saveza srušila na površinu Mjeseca. Ostaci letjelica nije jedino što su astronauti ostavili iza sebe. Znanstvenici su pronašli i ostatke izmeta.

Prema Metrou, postoji dobro objašnjenje zašto na Mjesecu ima fekalija. Naime, astronauti Apolla poslani su u istraživačku misiju, a jedan od zadataka im je bio vratiti se s većom količinom stijena i kamenja s Mjeseca. Ako uzmemo u obzir težinu tih stijena i opreme u letjelici, morali su izbaciti nešto van da bi održali ravnotežu. Tako da su astronauti ostavili 96 vreća s urinom, fekalijama i organskim otpadom na površini Mjeseca.

Astrofizičar i profesor Alastair Gunn je objasnio kako to neće imati nikakve štetne posljedice na tamošnji okoliš.

- Svi mikroorganizmi koji se nalaze u ljudskom otpadu vjerojatno neće preživjeti u toj atmosferi. Postoji mala šansa da prežive u obliku spora, što bi nam danas bilo korisno za daljnja istraživanja- rekao je Gunn za Metro.

Slijetanje na Mjesec
1/17
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:41 22.07.2019.

Nije to ništa ... uskoro će im Bandić označiti i početi naplaćivati parking

SC
Shq_ctrI
11:55 22.07.2019.

možda se šta primilo?

Avatar Apsalar
Apsalar
09:42 22.07.2019.

To daje novu dimenziju izrazu "smrzlo mi se g.vno"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije