Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO OTKRIĆE

Rover Curiosity otkrio dokaz života? NASA na Marsu pronašla organsku tvar

Rover Curiosity
Foto: NASA
07.06.2018.
u 20:33

Odmah treba istaknuti kako ovi novi dokazi ne dokazuju nepobitno kako je Mars nekada bio živi planet ali su dobar poticaj za dalje istraživanje njegove površine kao i svega što se ispod nje nalazi.

Sve je veća vjerojatnost kako je na Marsu bilo života, proizlazi iz pronalaska novih dokaza koje je na crvenom planetu prikupio NASA-in rover Curiosity. Iz materijala koji je robotski istraživač pronašao sačuvan u stijenju Marsa moguće je zaključiti kako je nekada imao mogućnosti održavati život. Tome treba pribrojiti i dokaze iz marsovske atmosfere koji tako nešto također podupiru.

Odmah treba istaknuti kako ovi novi dokazi ne dokazuju nepobitno kako je Mars nekada bio živi planet ali su dobar poticaj za dalje istraživanje njegove površine kao i svega što se ispod nje nalazi. Ti su novi dokazi, kako ih je NASA nazvala, izdržljive organske molekule koje su ostale sačuvane u sedimentnim stijenama starima tri milijarde godina a koje se nalaze vrlo blizu površine Marsa. Dodatni je dokaz variranje količine metana u atmosferi. Znanstveni rad o tome objavljuje se sutra u magazinu Science. Pronađene organske molekule sadrže ugljik i vodik a moguće je kako sadrže i kisik, dušik te druge elemente.

Iako se organske molekule po automatizmu povezuju sa životom, one se isto tako mogu pojaviti i kao proizvod nebioloških procesa te ne moraju to nužno biti. NASA je ovdje očito vrlo oprezna te ne želi odmah tvrditi kako je riječ o definitivnom dokazu života, moguće je da tako nastupaju i zbog kritika zadnjih velikih otkrića planeta pogodnih za život koja ipak još nisu dočekala svoju konačnu potvrdu, a pitanje je hoće li tako nešto ikada i dočekati.

Thomas Zurbuchn, jedan od glavnih NASA-inih znanstvenika u projektu istraživanja Marsa, tako je rekao kako je ovo tek poruka Crvenog planeta da nastavimo dalje istraživati jer smo na pravom putu.

– Siguran sam kako će buduće misije dovesti do još novih i još uzbudljivijih otkrića, rekao je Zurbuchen.

Iako Curiosity nije odredio izvor otkrivenih organskih molekula, sasvim sigurno je ovo važno otkriće jer ili skriva dokaz o drevnom životu na planetu, ili su te molekule bile hranom takvom životu, ili su se naprosto pojavile bez prisutnosti života, u svakom slučaju te molekule sadrže kemijski ključ za stanja i procese kroz koje planeta prolazi i prolazila je. Iako je površina Marsa iznimno negostoljubiva, sasvim je sigurno temeljem dosadašnjih otkrića kako je ona ipak nekada davno dopuštala tekuću vodu da se skuplja, a voda je temeljni sastojak života.

Do sada je Curiosity već otkrio kako je voda u Galeovu krateru imala sve sastojke potrebne za održanje života, uključujući kemijske sastojke i izvore energije. NASA-in je rover organske molekule pronašao u Galevu krateru bušeći muljnjak u četiri njegova dijela. Taj se muljnjak stvarao milijardama godina od mulja koji se skupljao na dnu drevnog jezera. Uzorci stijenja analizirani su na visokim temperaturama koje su oslobodile organske molekule iz smrvljenog stijenja. Primijećene su također i znatno veće količine ugljika i to u omjeru oko stotinu puta većem nego u dosadašnjim istraživanjima.

U drugom znanstvenom radu koji će se objaviti znanstvenici će objasniti pojavu sezonski varijacija metana u atmosferi Marsa kroz tri marsijanske godine što je otprilike šest zemaljskih godina. I to je zasluga rovera Curiosity. Ne može se isključiti biološko porijeklo iako je moguće kako su te varijacije nastale uslijed kemijske reakcije vode s površinskim stijenama.

Do sada je prisutnost metana otkrivana samo kao pojava jakih i nepredvidljivih izboja, novi rezultat pokazuje kako se nivoi metana u Galeovu krateru uredno povećavaju za toplih, ljetnih mjeseci a padaju u zimu svake godine. Ovo je prvi puta da je tako nešto uočeno. Otkrića većih količina ugljika na površini i metana u atmosferi prilično je solidna garancija kako će se pronalaziti još organskih tvari i na površini i odmah ispod nje. Također, sada nema nikakve sumnje da znanost mora uložiti napore u traženje odgovora na pitanja da li je na Marsu bilo života te može li se on na njemu održavati.

Samsungov adut: Galaxy S9 donosi spoj blještavila zaslona i vrhunske kamere

Ključne riječi

Komentara 58

MA
malisani
23:39 07.06.2018.

Ako su organske molekule koje su ostale sačuvane u sedimentnim stijenama starima tri milijarde godina, a koje se nalaze vrlo blizu površine Marsa dokaz života, kako je onda dijete u majčinoj utrobi, koje je odijeljeno od vanjskog svijeta tankom opnom ženine trbušne stijenke potpuno lišeno svih prava i pravne zaštite i ne smatra ga se živim bićem?

Avatar krkcro
krkcro
00:07 08.06.2018.

kad čitam ovdije komentare čudim se da su ljudi uopče izumili kotač a kamoli šta drugo

Avatar istovari
istovari
09:33 08.06.2018.

Još ništa od Adama i Eve na Marsu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije