Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ODABRATI

Na koje podatke vrijedi obratiti pozornost

14.12.2017.
u 15:15

Tehničke karakteristike prilična su gnjavaža, ali ipak ih vrijedi upoznati i “prostudirati” prije kupnje. Jedna među njima osobito je bitna: količina radne memorije (RAM). Pravilo kaže: nemojte uzeti tablet s manje od 2 GB RAM-a

Tehničke karakteristike su prilična gnjavaža, ali ipak ih vrijedi upoznati i „prostudirati“ prije kupovine. Jedna među njima je osobito bitna: količina radne memorije (RAM). Pravilo je jednostavno: nemojte uzeti tablet s manje od 2 GB RAM-a. Nažalost, time ćete automatski eliminirati sve najjeftinije primjerke – sve one čija je cijena troznamenkasta, pa i poneke sa četiri znamenke – ali u praksi jedino tako možete biti sigurni da će oni glatko raditi. Tableti s 1 GB RAM-a još će kako-tako raditi isprva, ali čim na njih poželite instalirati neki novi softver – počet će „štekati“. (Možda sada mislite da ne morate instalirati još softvera, da vam je dosta ono što dolazi već instalirano na tablet – ali vjerujte nam, kada shvatite što se sve nudi, promijenit ćete mišljenje.) Dodatni problem je što za Android stalno izlaze nove verzije softvera, a one su u pravilu sve zahtjevnije – traže više memorije – a nove verzije svakako treba instalirati: ne samo zato što s njima dobivate nove, dodatne mogućnosti, nego i zato što s njima eliminirate sigurnosne rizike: mogućnost da vam netko upadne na tablet i naseli nešto poput virusa. Treći problem je taj što će se s vremenom nakupiti podataka koji „žderu“ memoriju, a oni usporavaju rad. Tablet s 1 GB će svako malo „štekati“.

Slijedeća bitna brojka je količina memorije za pohranu (obično se označava kao ROM). 8 GB je svakako premalo jer više od polovice toga zauzet će vam sam Android i predinstalirani softver. 16 GB je OK, posebice ako tablet ima utor za memorijske kartice (mikro SD). Na njih možete spremiti svoje vlastite snimke, glazbu, video, dokumente… Na karticu od 64 GB možete spremiti više od tisuću albuma glazbe, desetke tisuće fotografija ili pedesetak cjelovečernjih filmova. Većini nas bit će dovoljno 16 ili 32 GB, a takve kartice s mogu kupiti za manje od stotinu kuna (16 GB).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije