Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
startup konferencija

Na Geeks on a Plane u Zagrebu i projekti iz Portugala, Češke...

geeks on a plane,matija kopić,saša svetojević,ivo špigel (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
20.09.2012.
u 13:05

Konferenciju će otvoriti Dave McClure, kontroverzni američki poduzetnik i pokretač GOAP-a

Dvadeset projekata, za svaki pet minuta i ni sekunde više – tako će otprilike izgledati startup konferencija Geeks on a Plane koja će se iduće srijede održati u zagrebačkom centru Green Gold. Riječ je o konferenciji na kojoj se potencijalnim investitorima predstavljaju startupi – nove i male informatičke tvrtke.

Projekt Geeks on a Plane (šmokljani u zrakoplovu) pokrenuo je kontroverzni američki investitor Dave McClure, osnivač poslovnog inkubatora 500 Startups, koji je jednog dana sa skupinom suradnika ušao u zrakoplov i obišao informatičke centre u potrazi za novim idejama i ljudima. GOAP se otada organizira nekoliko puta godišnje, a sadašnja turneja po istočnoj Europi treća je ove godine, nakon SAD-a i Indije.

Josipović pomogao

Kako je otkrio Ivo Špigel, predsjednik Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) i osnivač tvrtke Perpetuum Mobile, organizatori su se, birajući mjesto održavanja konferencije, dvoumili između Varšave i Zagreba. Uslijedilo je nadmetanje između ta dva grada na društvenim mrežama, a u borbi je presudio upravo predsjednik Ivo Josipović, čija je poruka na Facebooku oduševila McClurea. McClure, koji će svojim govorom i otvoriti konferenciju, 27. će rujna i posjetiti Josipovića, nakon čega će krenuti u Berlin gdje će se također održati konferencija.

Dolasku McClurea u Zagreb raduje se Matija Kopić, osnivač hrvatskog startupa Farmeron koji poljoprivrednicima pomaže u vođenju posla. Kopić je s McClureom i njegovim timom surađivao u Silicijskoj dolini.

– Naši prijatelji i mentori dolaze u Zagreb, to su ljudi koji jako dobro poznajemo – rekao je Kopić koji smatra da hrvatske informatičke tvrtke imaju potencijala za uspjeh.

–  Evidentno je da se u posljednjih nekoliko mjeseci, godinu, dvije, lokalna scena uvelike probudila, imamo puno novih projekata – uvjeren je Kopić koji dodaje da je ova konferencija definitivno dobar ulaz u Silicijsku dolinu, ali i na američko tržište. Najveći rezultat konferencije, zaključio je, jest stvaranje kontakata i dobrih odnosa.

Projekti iz Portugala i Češke

Na konferenciji će biti oko 300 sudionika iz mnogih zemalja, uključujući i dva akceleratora iz Bugarske, a tu su i ulagači iz Austrije, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore... Organizatori su, kako je istaknuo Špigel, od 80 pristiglih prijava mukotrpnih postupkom odabrali njih 20. Većina ih je iz Hrvatske, no stigle su i prijave iz regije te zemalja poput Portugala i Češke. Od zanimljivih projekata ističe se aplikacija za obrazovanje djece Habbits, aplikacija za internetsku i mobilnu organizaciju vjenčanja Weddingela, prvi hrvatski električni superautomobil Rimac Concept One...

Jedan od osnivača ZIP-a i član Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Saša Cvetojević naglasio je da se prezentacije održavaju na engleskom jeziku i ne smiju prelaziti dopušteno trajanje od pet minuta  – u suprotnom bit će prekinute. Govoreći o situaciji na hrvatskoj startup sceni, Cvetojević je kao problem istaknuo nedostatak druge runde financiranja, zbog čega se očekuje da će u Hrvatskoj više podrške dolaziti od stranih fondova. Infrastruktura kod nas dosad nije postojala, no Ministarstvo poduzetništva i Grad Zagreb počeli su prepoznavati potencijal, smatra. Zbog toga očekuje da će već sljedeće godine biti puno više tvrtki poput Farmeriona.

Komentara 2

ZA
zagabria1
19:03 20.09.2012.

ne mogu se oteti dojmu da nakon velikih financijskih vrijednosti googlea facebooka i drugih Internet firmi, svi bi odjednom love na brzaka. Ne ide to baš tako u životu, ali neka se vesele

KO
komentatorv2
10:37 21.09.2012.

bolje da geeks on the plane ne dolaze u RH - neko ce uzet zolju i jos im skinut taj avion :p

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije