Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PHISHING

Muškarac iz Nedelišća zbog lažnog PayPala ostao bez nekoliko tisuća kuna

PayPal
Foto: Lukas Schulze/DPA/PIXSELL
27.08.2015.
u 20:17

Žrtva je unijela podatke za pristup PayPalu te podatke o kreditnoj kartici, nakon čega su izvršene transakcije

Muškarac iz Nedelišća postao je žrtva "phishinga" i ostao bez nekoliko tisuća kuna nakon što je unio podatke u lažnu verziju PayPala.

Kako je izvijestila PU međimurska, 30-godišnjak s područja općine Nedelišće 10. je kolovoza oko 15 sati sa svog prijenosnog računala, odgovarajući na nepoznatu e-poruku (takozvani phishing mail, kojim kriminalci korisnike navode na lažne verzije poznatih stranica kako bi im izvukli podatke), unio podatke za pristup PayPalu, popularnom sustavu za plaćanje putem interneta, te podatke o kreditnoj kartici. Nakon unosa tih podataka od banke je dobio SMS o izvršenim transakcijama u iznosu od nekoliko stotina američkih i australskih dolara. Pošto navedene transakcije nije odobrio, shvatio je da je upisao podatke u poruku koja je samo izgledala kao sučelje PayPala, nakon čega je netko iskoristio njegove podatke i izvršio sporne transakcije.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu, navodi policija.

Policija je također dala nekoliko savjeta za izbjegavanje ovakvih prevara:

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:

  •     obećanja o brzoj zaradi novca bez posla
  •     molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći
  •     traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica…)
  •     molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis
  •     nepersonalizirane poruke
  •     mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.

Naučite što prije prepoznati lažni email i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

U svakom slučaju, budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijestite policiju.

>> Nova računalna prijevara: Riječanka se 'upecala' i ostala bez nekoliko tisuća kuna

>> Evo kako možete prepoznati lažne e-mailove

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ernest
Ernest
20:48 27.08.2015.

Evo još jedne prevare na koju sam i ja nasjeo www.mojeankete.com Nedajte im lovu

CH
chemica
20:55 27.08.2015.

Najbolji su mi likovi koji šalju mejlove s ponudom da ti uvale nekakvo "investicijsko zlato". Većina ni ne zna što je to pa maloumnima izgleda poprilično siguran "biznis" za "ulaganje".

CA
Cafa
16:36 30.08.2015.

Ovi prevaranti su stvarno sposobni. Ja sam jednom skoro nasjeo makar radim takve transakcije svaki dan, ali predobri su...zabrinuo sam se da mi je greškom netko skinuo 214 dolara. Uspaničiš se i hoćeš to odmah riješiti. Tako je vjerojatno i ovdje bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije