Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest

Mobiteliranje i surfanje uskoro jeftinije i u zemljama regije

mobitel
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
05.04.2019.
u 15:05

Plan da potpuno nestanu barijere kada se radi o mobiteliranju između EU i zemalja zapadnog Balkana koje sve pretendiraju ulasku u EU najavljen je još lani u svibnju za predsjedanja Bugarske. Sada je ideja o jedinstvenom komunikacijskom tržištu kada se radi o roamingu poprimila nove obrise

Mobiteliranje i surfanje internetom uskoro će biti jeftinije, a od 2021. istovjetno u EU i zemljama regije. Naime, ako na put odete u neku od zemalja regije -  Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju plaćat ćete roaming kao i za ostatak EU odnosno jednako kao i kod kuće, a za početak, od srpnja bit će 27 posto niže cijene.

Zemlje takozvanog zapadnog Balkana dogovorile su se, piše Euractiv, da će sniziti cijene roaminga, odnosno da će mobiteliranja u inozemstvu cjenovno uskladiti s onim u EU. Ili, svi putnici iz  zemalja EU u zemljama zapadnog Balkana - Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu moći će razgovarati i surfati mobitelima jednako kao u cijeloj EU i naravno, obratno, piše Euractiv. Naime, roaming će zemlje zapadnog Balkana potpuno odbaciti 2021. godine, dok će u srpnju ove godine cijene sniziti 27 posto. Ugovor je potpisan na digitalnom summitu u Beogradu, koji je održan pod pokroviteljstvom EU-a, a Johannes Hahn, upravo o roamingu pohvalio se tvitom. 

Plan da potpuno nestanu barijere kada se radi o mobiteliranju između EU i zemalja zapadnog Balkana koje sve pretendiraju ulasku u EU najavljen je još lani u svibnju za predsjedanja Bugarske. Sada je ideja o jedinstvenom komunikacijskom tržištu kada se radi o roamingu poprimila nove obrise, a prvi korak  ili niže cijene dogodit će se u srpnju.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
16:10 05.04.2019.

opet sve u Beogradu potpisano..Stvarno postaju lideri.

DU
Deleted user
15:31 05.04.2019.

kome je ovo bitna vijest, jedina regija koja se nas tice je ona kojoj pripadamo - europska unija

BU
busbus59
19:38 05.04.2019.

A što je to regija? Naziv za treću jugoslaviju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije