Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MWC Barcelona

Doba mobitela na vrhuncu: Internetu s mobitela već pristupa više od 3,3 milijarde ljudi

Pepper je već postao tolika zvijezda na gotovo svim tehnološkim sajmovima da je selfie obvezan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/21
06.03.2018.
u 08:15

MWC 2018. Godišnji kongres u Barceloni posvećen mobilnoj industriji otkrio niz novih mobitela i usluga u povezanom okruženju

Ako pogledamo u budućnost, možda ne možemo predvidjeti svaki gadget koji će postati dio naše svakodnevice, no sa sigurnošću možemo zaključiti da će razdoblja koja dolaze biti još više oslonjena na veće korištenje tehnologije u pokretu.

Vidjelo se to na svakom kutku Svjetskog mobilnog kongresa (MWC) održanog proteklog tjedna u Barceloni gdje su velike svjetske tech kompanije predstavile svoje adute za ovu i iduće godine. Istaknuto je da je već lani dosegnuta brojka od čak 3,3 milijarde ljudi koji pristupaju internetu sa smartfona. Stigli smo i do brojke od čak pet milijardi jedinstvenih pretplatnika na usluge mobilne tehnologije. A procjena je da će do 2025. biti već gotovo šest milijardi pretplatnika te pet milijardi korisnika koji će tada sadržaju pristupati preko – smartfona.

Pepper je već postao tolika zvijezda na gotovo svim tehnološkim sajmovima da je selfie obvezan
1/15

Već ove godine u praksi ćemo doživjeti prve komercijalne 5G mreže – superbrzi mobilni internet. U takvom okruženju ne čudi da su u Barceloni u prvom planu bili najnoviji Android top smartfoni. A svjetla reflektora najviše je, očekivano, privukla najveća Android zvijezda – Samsung. Korejci su na MWC stigli sa svojim slavnim flagshipom Galaxy S9 i Galaxy S9+ koji će se već 16. ožujka naći i u hrvatskim trgovinama, a uz zamjenu za stariji model moći ćete uštedjeti 3000 kuna. Novi Samsungovi mobiteli zadržali su blještavi i besprijekoran dizajn zanosnih ekrana, a na krilima pojačanog čipseta pružili su široku lepezu softverskih poboljšanja s naglaskom na kameru. S+ verzija čak je dobila i sustav dualne kamere koji je zavladao tržištem, a svi su pričali o Samsungovim AR emojijima – sve većoj zabavi videogestikulacija. Impresivan je i usporeni video koji će vam donijeti niz efektnih snimki i još jednom pokazati da su nam smartfoni dominantni uređaj u svakodnevnom korištenju.

Svoj najjači smartfon predstavio je i HMD Global s modelom Nokia 8 Sirocco i cijelom lepezom dodatnih izdanja, a zamjetan je i sve bolji povratak tog nekoć najpoznatijeg brenda mobitela. HMD je izveo i još jednu uspješnu marketinšku akciju oživivši slavni model iz 90-ih – Nokiju 8110 (sada u 4G verziji) koja se proslavila u legendarnom filmu Matrix. Nove Android smartfon adute objavili su i Sony, LG, Alcatel, Asus, ZTE, a najviše se šuškalo o sljedećem flagshipu rastućeg Huaweija – P20 koji će svoju premijeru doživjeti 27. ožujka u Parizu...

No mobilne tehnologije idu i puno šire od smartfona, internet stvari toliko se širi da kompanije sve više ulažu u pametne tvornice prožete umjetnom inteligencijom koje bi mogle donijeti globalnoj ekonomiji od 500 milijardi do 1,5 bilijuna dolara. General Electric već je ugradio 10.000 senzora u svoju tvornicu baterija, a javljaju se i neki novi igrači poput države Kazahstan koji ima suludo ambiciozan plan ostvariti pet posto globalnog prometa računalstva u oblaku već do 2025. godine...

Pepper je već postao tolika zvijezda na gotovo svim tehnološkim sajmovima da je selfie obvezan
1/34
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije