Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Huaweijev hrvatski univerzum

Mobilno bankarenje, hrvatski mediji, igre, strani jezici, sve do priča za laku noć

Huaweijev hrvatski univerzum
Foto: Huawei
1/11
23.12.2020.
u 12:44

Na isteku 2020. Huawei korisnicima u Hrvatskoj u svojoj AppGallery trgovini donosi nevjerojatan broj novih aplikacija za pametne telefone, koje mogu olakšati svakodnevnicu

Početkom mjeseca Hrvatska narodna banka objavila je da 46 posto klijenata banaka koristi internetsko ili mobilno bankarstvo. Praktično svaki drugi građanin koji je ranije pristajao žrtvovati nemali dio dana na odlazak u poslovnicu banke i više ili manje neudobno čekanje na red pred šalterom, to je do trenutka ovog istraživanja zamijenio procedurom od nekoliko klikova za kompjuterom ili na mobitelu, možda čak i tijekom šetnje psa ili između odvođenja djeteta u školu, odnosno u vrtić i odlaska na posao.

Samo nekoliko dana prije objave rezultata HNB-ovog istraživanja o digitalizaciji građana Hrvatske u području bankarstva, Huawei je objavio da je korisnicima svoje trgovine AppGallery na raspolaganje stavio aplikaciju George za bankarenje s Erste Bankom. A tamo su je, na toj platformi Huaweija, već čekale aplikacije za mobilno bankarenje s PBZ, Zagrebačkom bankom, OTP-om, RBA, HPB-om, pa Keks Pay...

Foto: Huawei

Huawei je ove godine uopće napravio niz koraka kojima je pridonio ubrzanoj digitalizaciji Hrvatske, velikim dijelom preko svog AppGalleryja. Kako bi se razumjelo o kakvom je napretku prema modernijem i učinkovitijem društvu riječ, i to na razini prosječnog stanovnika ove zemlje, treba znati u prvom redu to da je 2013. godine online bankarstvo u Hrvatskoj koristilo samo 23 posto građana, a da je prosjek EU-a danas čak 58 posto. Došavši do 46 posto, pa ako se još zna da je riječ o podacima iz 2019., hrvatsko društvo očito se ubrzano digitalizira. I to je jako dobra vijest, jer je riječ o ubrzanju i pružanju i primanja usluga koje podržavaju temelje naših osobnih egzistencija.

Sljedeći pokazatelj digitalizacije našeg društva je usluga e-Građani. Sustav je pokrenut još 2014., a do 2017. još uvijek su njegovi korisnici, tada tek njih 9,3 posto građana, predstavljali relativno egzotičnu pojavu. I to unatoč tome što je već tada 98 posto kućanstava bilo pokriveno pristupom širokopojasnom internetu. U svibnju ove godine, međutim, svečano je objavljeno da se na e-Građani registrirao već milijunti građanin Republike Hrvatske, a Huaweijev AppGallery također i s aplikacijom eGrađani naravno da je bio dijelom i tog poglavlja u priči o digitalizaciji bitnih aspekata života građana ove zemlje.

Foto: Huawei

HEP-ov m-hepi, pa Hrvatska pošta, Croatia osiguranje, HAC-ov ENC, Taxy Cammeo, mPretinac, HRT Meteo, HAK-ov Croatia Traffic Info... teško da ćete se moći sjetiti praktičnog dijela svog života a da ga Huawei već nije u stanju rapidno poboljšati nekom od brojnih aplikacija u svom AppGalleryju.

Jedna od najnovijih aplikacija, mada je u takvim terminima nezahvalno govoriti, jer AppGallery stalno donosi nešto novo, jest i Sportyn, aplikacija za ljubitelje sporta, posebno za sportske agente i skaute, koja je svojim algoritmom, prva takva u svijetu, u stanju pronaći bilo kojeg sportaša, bilo gdje, bez obzira koliko on bio mlad, iskusan, poznat ili totalno anoniman. Od novijih aplikacija iz AppGalleryja kao posebno zgodne izdvojili bismo Mondly, jednu od najpopularnijih svjetskih aplikacija za učenje stranih jezika, preko kojega već u samo nekoliko minuta možete pohvatati osnovne fraze i riječi, a potom i ozbiljno udarati temelje engleskog, njemačkog, španjolskoj, ruskog, portugalskog, japanskog, turskog... Ako ste, pak, skloni slušanju audio-knjiga, onda ćete se u AppGalleryju oduševiti Book&Zvook-om. A ako ste roditelj koji usto cijeni dobru priču, tu je Pričalica, domaća aplikacija za stvaranje vlastite audio-priče za dijete, kojom priču možete i personalizirati, ako vam se prohtije, s imenom djeteta.

Foto: Huawei

Za možda neupućene, kako doći do AppGalleryja i što je to uopće? Riječ je o Huaweijevoj platformi koja dolazi preinstalirana sa svim novijim Huaweijevim pametnim telefonima. Ako je želite instalirati, ovdje možete pronaći link za instaliranje i objašnjenje dva koraka instalacije. Hrvatska je danas jedna od više od 170 zemalja svijeta u kojima je dostupna, s hrvatskim kao jednim od 78 jezika. Ovakvo bogatstvo AppGallery dio je jedne još veće priče, nečega što se zove Huawei Mobile Services, odnosno HMS. Riječ je o srcu i duši svakog Huaweijevog novog pametnog telefona, o svom onom softwareu koji će vaš mobitel povezivati s digitalno povezanim čovječanstvom. To nisu samo aplikacije, nego i Huawei Video, Huawei Mobile Cloud i Huawei browseri, čitav jedan univerzum.

Hrvatska je na Huaweijev projekt odreagirala blago rečeno odlično. U AppGalleryju danas ćete naći aplikacije niza medija: Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, 24 sata, Index.hr-a, Dnevnika, Otvorenog radija, N1 TV-a..., kao i aplikacije telekom operatera HT-a, MAXtv-a, Bonbona, A1, Tomata, Tele2 i Optima telekoma.

Foto: Huawei

I na kraju, ali ne manje važno ili raskošno, tu je i zabava, odnosno videoigre koje ćete pronaći u AppGalleryju. Huawei je u studenom objavio da je u njihovoj trgovini popularni Beetroot Lab ekskluzivno predstavio postapokaliptičnu igru u cyberpunk stilu "Dystopia: Contest of Heroes". U AppGallery trgovini velikim uspjehom istaknula se i igra "Survival Hunter: American Archer".

Mogućnosti su, kako bi se reklo, skoro pa neiscrpne, koje god da ste dobi, zanimanja, životnog stila i neovisno o tome jeste li korisnik ili developer. U takvom mnoštvu ponude podsjećamo da je Večernji list u listopadu već pisao o novom alatu Huaweija Widget Petal Search, koji vlasnicima Huawei mobitela omogućuje pristup do niza aplikacija. Već po imenu se može pogoditi da je Petal Search tražilica. Kroz nju možete tražiti vijesti, videa, fotografije i dakako - aplikacije. Tako možete doći do aplikacija koje vam još eventualno nedostaju i to bez potrebe da tražite neki treći izvor aplikacija.

Sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije