Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MWC

Mobilna industrija će do 2022. generirati pet posto posto svjetskog BDP-a

MWC Barcelona
Foto: Reuters/PIXSELL
28.02.2018.
u 12:42

Mobilne tehnologije sve se više koriste i za pripravnost i odgovor na katastrofe te na izazove u brojnim industrijama, poput zdravstva, poljoprivrede, komunalija, obrazovanja, financija i drugih.

Mobilne tehnologije i usluge u 2017. su generirale 4,5 posto globalnog BDP-a, s 3.600 milijardi američkih dolara dodane vrijednosti, a kako ta industrija intenzivno raste i provlači se kroz sve sektore, do 2022. se očekuje da će u svjetskom BDP-u dosegnuti 4.600 milijardi dolara ili udjel od pet posto.

Te i druge podatke o mobilnoj industriji objavilo je svjetsko udruženje GSMA na Mobile World Congressu (MWC-Svjetski kongres mobilne industrije), koji se kao vodeći svjetski godišnji skup te industrije od 26. veljače do 1. ožujka u organizaciji GSMA-a održava u Barceloni sa više od 2.300 izlagača.

"Mobilna industrija sve više pridonosi gospodarskom rastu i prepoznavanju društvenih izazova, nastojeći učiniti svijet boljim te stvoriti platforme da mobilni telefoni i internet ne budu samo uređaji i sredstvo komuniciranja nego da služe za puno drugih životno važnih stvari", poručio je direktor marketinga GSMA Micahel O'Hara.

Naglasio je da sve više zemalja uživa koristi od poboljšanja produktivnosti i povećane potrošnje mobilnih usluga, a osim doprinosa gospodarskom rastu, mobilna industrija izravno i neizravno u svijetu zapošljava 29 milijuna ljudi te pridonosi javnom sektoru s 500 milijardi dolara od općeg oporezivanja te s 25 milijardi dolara od aukcija mobilnog spektra.

Mobilne tehnologije sve se više koriste i za pripravnost i odgovor na katastrofe te na izazove u brojnim industrijama, poput zdravstva, poljoprivrede, komunalija, obrazovanja, financija i drugih.

"U svijetu raste usvajanje mobilnih alata i rješenja, a to potiče digitalizaciju kao novu platformu za četvrtu industrijsku revoluciju, koja inovacijama i korištenjem sustava umjetne inteligencije, strojnog učenja, robotike, analitike velikog broja podataka, 'uvećane stvarnosti' te niza drugih mijenja svijet velikom brzinom", rekao je O'Hara.

Napominjući kako su ti procesi nezaustavljivi i više nego ikad traže suradnju na svim razinama, pogotovo između politika, regulatora i operatora, kazao je kako je potvrda tome gotovo stalni dvadesetogodišnji rast broja pretplatnika mobilnih uređaja, a u novijim godinama i korisnika mobilnog interneta.

Nezaustavljiv rast mobilne industrije

S te strane, GSMA je 2017. označila prekretnicom za mobilnu industriju, jer je broj osoba povezanih s mobilnim uslugama prešao pet pet milijardi, a onih na mobilnom internetu 3 milijarde u svijetu. No, mogućnosti za rast ima još pa predviđaju da će do 2025. broj jedinstvenih mobilnih pretplatnika porasti na gotovo 6 milijardi globalno, što će biti oko 72 posto svjetske populacije.

Još veću priliku za rast industrija vidi u mobilnom internetu, čiji bi se broj korisnika do te godine mogao povećati na pet milijardi, u čemu će glavnu ulogu imati Kina i Indija, gdje se gotovo svake godine pojavi više od 300 milijuna novih korisnika mobilnog interneta.

"Takvim razvojem mobilni internet postaje ključan za mjerenje dosega mobilne industrije, pogotovo u situaciji kada usporava broj 'običnih' mobilnih pretplatnika, a time i za doprinos industrije UN-ovim održivim razvojnim ciljevima (SDG), kao i razvoju šireg digitalnog ekosustava, važnog i za e-trgovinu, 'fintech' i raspon isporučenih usluga i sadržaja", istaknuo je vodeći analitičar u GSMA Mark Giles.

S novim tehnologijama, na čelu s 5G, čija se jača i šira primjena u Europi i svijetu najavljuje za 2020., povećat će se i upotreba Interneta stvari (IoT), i to više od tri puta između 2017. i 2025. kada bi moglo dosegnuti 25 milijardi.

Internetske tehnologije bit će posebno prisutne u segmentima potrošačke elektronike, pametnih domova, industrijskih objekata, gradova, ali i u fokusu investitora za financiranje i potporu ekosustava za inovacije.

"U 2019. očekujemo da će 4G postati vodeća mobilna mrežna tehnologija, i to nakon deset godina od njenog prvog pokretanje, a onda slijedi 5G, uređaji i veze koje će to podržavati, u čemu će glavnu ulogu voditi Kina, SAD i Japan, a potom Europa. Ukupno, ta četiri gospodarstva ostvarit će oko 70 posto od ukupnih 1,2 milijarde 5G veza koliko ih se očekuje do oko 2025.", poručio je Giles.

To će značiti i velika kapitalna ulaganja mobilnih operatora u razdoblju od 2017. do 2020., od oko 640 milijardi dolara u svijetu, no to je nešto manje od uloženih 730 milijardi dolara u zadnje četiri godine, kada su se dosta trudili oko nadogradnje mreža LTE ili 4G standardima, odnosno oko povećanja brzina i kvalitete mreža za veću konkurentnost, zaključili su iz GSMA-u.

MWC Barcelona
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije