Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olympusovo natjecanje

Mikroskopom do fotografija u znanosti

Olympus
Foto: Olympus
1/4
22.04.2021.
u 06:30

Na Olympusovo natjecanje prijavljeno 700 radova iz 61 zemlje. Pobjednički uradak dolazi iz Njemačke – fotograf je snimio fetus štakora u tri kanala

Teško bi bilo pronaći vjerodostojniju kompaniju za proglašenje znanstvene fotografije za 2020. godinu od Olympusa. Olympus je, uz još tek nekoliko velikih etiketa, gotovo sinonim za fotoaparate, pa bi se, zapravo, uz tu marku mogla vezati bilo koja druga nagrada za fotografiju, ta ako i znanstvena, koja je prije nekoliko dana proglašena za prošlu godinu.

Poput Jacksona Pollocka

Riječ je o fotografiji na temu prirodnih znanosti pa tako ne treba čuditi što je pobjednička fotografija s prikazom – fetusa štakora. Werner Zuschratter iz Njemačke snimio je cjeloviti embrio glodavca. Donio je vrlo čistu fotografiju embrija u tri kanala. Dva kanala pokazuju dvije različite vrste tkiva, a treći kanal pokazuje kostur koji je označen crvenom bojom. Iako mnogima ovaj prizor neće biti osobito drag, riječ je o prilično spektakularnoj fotografiji. Nijemac je popularnom znanstvenom portalu rekao kako je embrij bio dug tek 3 cm, a natopio ga je u kemikaliji koja ga je učinila prozirnom. Fetus je laserom snimio nekoliko puta, a onda dobivene slike kombinirao u različitim spektrima boja.

Video: Pogledajte kako izgledaju najbolje znanstvene fotografije 2020. godine!

Sve je trajalo 25 sati, a najveći je izazov bio držati sačuvani fetus nepomičnim za snimanja. Dodijeljene su i nagrade za regionalne pobjednika. Za Južnu i Sjevernu Ameriku pobjednik je Amerikanac Justin Zoll koji je snimio polariziranu panoramu kristala glutamina i beta-alanina. Dobitnik za Europu, Bliski istok i Afriku je Grigorij Timin s fotografijom vlakana kolagena i kožnih pigmenata na koži embrija afričke kućne zmije. Za regiju Azija – Pacifik pobjednik je XinPei Zhang sa zajedničkom slikom ljuskica s krila više od 40 vrsta leptira koje je slikao posebno, a onda od tih slika sastavio prizor koji je dosta atraktivan. Devet je prizora dobilo i pohvalu. Primjerice Yixun Su napravio je 3D rekonstrukciju jednog procesa u mozgu, a fotografija mu je ispala vrlo slična apstraktnim djelima poznatog američkog slikara Jacksona Pollocka.

Kvaliteta i kreativnost

Riječ je o tek drugom ovakvom natječaju koji se službeno zove Global Image of the Year Life Science Light Microscopy. Nagrađuju se dakle slike napravljene uz pomoć mikroskopa za što, očito, treba velika vještina. Logično, jer potrebno je mikroskopom uhvatiti atraktivan i zanimljiv prizor živućeg organizma. Naizgled, radi se o prezahtjevnom natječaju, no on je ipak okupio gotovo 700 prijava iz 61 svjetske zemlje. – Ne samo da je broj prijava rekordan nego je kvaliteta i kreativnost u snimanju tih prizora izuzetna. Doista je nevjerojatno vidjeti ovu neočekivanu umjetnost koju ljudi uspijevaju uhvatiti mikroskopom – rekao je Satoshi Nakamura iz Olympusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije