Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNODIVOVI

Microsoft i Samsung zajedno protiv Applea, Huawei protiv svih

Samsung i Microsoft postali partneri
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.08.2019.
u 21:24

Netom predstavljeni Galaxy Note 10 imat će predinstalirane Microsoftove aplikacije, pa čak i LinkedIn

Samsung i Microsoft sklopili su savez kojim će bolje povezati i pojednostaviti korištenje Android i Windows uređaja. Da postoji čvrst i širok dogovor, postalo je jasno ovoga tjedna kada su Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, i DJ Koh, predsjednik uprave Samsunga, na premijeri pametnog telefona Galaxy Note 10 u New Yorku zajednički najavili novitete. Partnerstvo će donijeti dosad neviđenu interoperabilnost korisnicima Samsung uređaja te će imati slične mogućnosti poput onih koje imaju korisnici Applea u slučaju iMessagea, koji je dostupan na iPhoneu i MacBooku. Savez velikana podiže kompetitivnost među tehnorivalima.

Savez Androida i Windowsa

Savez donosi niz mogućnosti pristupa telefonu s računala, bolju povezanost platforme Windows i Androida. Microsoftova aplikacija “Tvoj telefon” koja korisnicima omogućuje trenutačni pristup svemu što im se na telefonu javlja s računala sada je u paketu sa Samsungovim mobitelom Galaxy Note 10. Korisnici će moći odgovarati na tekstualne poruke sa zaslona Windowsa 10 te vidjeti obavijesti koje primaju iz različitih aplikacija. Pozivi s računala bit će dostupni kasnije ove godine, najavljeno je na prezentaciji. Samsungu ovakva integracija s računalom, odnosno Windowsima svakako donosi prednosti pred konkurentima.

Microsoftov OneDrive koji skladišti datoteke na mreži Samsungovim korisnicima bit će dostupan s njihovih telefona, omogućavajući im sinkronizaciju fotografija i videozapisa izravno u usluzi pohrane u oblaku. Za korisnike Androida to znači da će imati više prostora za pohranu. OneDrive bit će integriran u aplikaciju Samsung Gallery. Za osjetljive dokumente bit će osigurane datoteke u zaštićenom dijelu OneDrivea nazvanom Personal Vault. Korisnicima će biti olakšan pristup proizvodima poput Worda, Excela i PowerPointa, koji će biti predinstalirani na nove mobitele, točnije Galaxy Note 10, što je svojedobno pokušano s Galaxyjem S6, no sada je partnerstvo dvaju tehnovelikana učvršćeno i Microsoftov paket usluga postat će standard za vlasnike Notea 10.

Huawei ima Harmony OS

I dok Samsung Android, koji je proizvod Googlea, spaja s Windowsima i time si povećava konkurentnost pred ostalim proizvođačima mobitela, Huawei je bio primoran osmisliti svoj operativni sustav. Kineski Huawei u nemilosti je SAD-a, stavljen je na crnu listu onih s kojima američke tvrtke ne smiju više poslovati te bi slijedom te odluke uskoro trebao ostati i bez Googleovo Androida, tj. nekih njegovih komponenti. Zato su u Huaweiju osmislili svoj operativni sustav nazvan HarmonyOS. Predstavio ga je jučer Richard Yu, izvršni direktor na konferenciji za developere u Kini. “Želimo svijetu donijeti više harmonije.

– HarmonyOS potpuno se razlikuje od Androida i iOS-a. Radi se o OS-u koji se temelji na mikrokernelu, a koji omogućuje besprijekorno iskustvo u svim uvjetima. Ima pouzdanu i sigurnu arhitekturu te podržava komunikaciju na svim uređajima. Aplikacije razvijte jednom, a zatim ih fleksibilno implementirate na različitim uređajima – istaknuo je Yu. U Huaweiju, drugom svjetskom proizvođaču smartfona koji zasad rade na Androidu, tvrde, mogu i bez Googlea. HarmonyOS 1.0 osvanut će na proizvodima sa zaslonima osjetljivima na dodir krajem ove godine. Tijekom sljedeće tri godine HarmonyOS bit će usvojen u širokom rasponu pametnih uređaja, uključujući nosive.

Samsung i Microsoft postali partneri
1/16

Komentara 1

ST
sttipe
13:55 11.08.2019.

Ne uzimam mob koji ne mogu očistit od smeća.. 2/3 aplikacija su smeće. Huawei je tu prestrog, satareš se za rutat ga. Android je narasta, kad su ljudima windowsi dozlogrdili. Na ideji Linuxa. Spajanje Androida i windowsa je svetogrđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije