Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT industrija

Microsoft gubi oštru bitku s iPhoneom i popularnim Googleom

microsoft
Reuters
14.10.2009.
u 09:31

Microsoft je prošlog tjedna izdao i novi operacijski sustav za mobitele Windows Mobile 6.5 te dobio niz vrlo oštrih i loših kritika u medijima.

Windows Mobile? BusinessWeek ih zove ‘Windows Immobile", aludirajući na činjenicu da je Microsoft posljednju značajnu inačicu Windowsa za mobitele, 6.0, izdao početkom 2007. godine, pet mjeseci prije nego što je iPhone objavljen svijetu. Otada je samo krpao rupe, izdavši Windows Mobile 6.1 te prošlog tjedna 6.5. A s koliko je entuzijazma dočekan novi sustav za mobitele najbolje pokazuju naslovi u uglednim on-line i tiskovnim medijima: “Windows Mobile 6.5: Zovite ih Windows Immobile” (BusinessWeek), “Windows Mobile 6.5 razočarava” (ZDNet), “Windows Mobile 6.5, poboljšanja kojih nema dovoljno” (eWeek), “Recenzija Windowsa Mobile 6.5: To je i dalje 'pušiona'” (MobileCrunch), “Recenzija Windowsa Mobile 6.5: Za ovo jednostavno nema isprike” (Gizmodo). Glavni povod izlasku novih Windowsa za mobitele jest dodavanje podrške za touchscreen mobitele (dosad su proizvođači mobitela sa zaslonima osjetljivima na dodir morali sami dodavati podršku za njih povrh Windowsa), no recenzenti su razočarani time što ta podrška nije ugrađena u sve elemente sučelja, kao i time što je zadržana podrška za upravljanje olovkom (a njih su dvije nekompatibilne: potegnete li prstom prema gore da biste vidjeli donji dio dokumenta ili internetske stranice, ako pritom zahvatite desni rub ekrana na kojem se nalazi scrollbar kojim se upravlja olovkom, poći ćete prema gore umjesto prema dolje).

K tome, novi mobilni Windowsi podržavaju samo danas već zastarjeli tip touchscreena, rezistivni, koji se bolje snalazi s olovkom nego s prstom, a ne podržava savršenije, kapacitivne touchscreene koji bolje reagiraju na dodir prsta (takve ekrane imaju iPhone, Google Android mobiteli te najnoviji vrhunski modeli Samsunga i LG-a). Gotovo sve ostale promjene u Windowsima Mobile 6.5 kozmetičke su prirode, osim mobilne verzije Internet Explorera koja je znatno unaprijeđena, ali prema jednodušnoj ocjeni recenzenata i nova verzija znatno zaostaje za internetskim preglednicima iPhonea, Palma i dobrog dijela konkurencije. Pozitivno je pak ocijenjen My Phone, nova Microsoftova usluga koja omogućuje da preko interneta napravite duplikat podataka s mobitela, sinkronizirate rokovnik i imenik te da ga u slučaju krađe ili gubitka zaključate; ta će usluga još neko vrijeme ostati besplatna, za razliku od slične Appleove usluge MobileMe.

Najvažnija novost vezana uz Windows Mobile 6.5 ipak je Windows Marketplace, internetska trgovina softverom za Windows mobitele koja predstavlja Microsoftov uvelike zakašnjeli, ali ambiciozan odgovor na Appleov App Store i slične on-line trgovine koje je u međuvremenu pokrenula doslovno sva konkurencija (Google, Blackberry, Nokia, Palm), pa i neki proizvođači mobitela (LG, Samsung). Microsoft planira konkurirati kvalitetom: u svoj će dućan puštati samo birane aplikacije, a programere će privući niskim cijenama. No, ni to nije prošlo bez skandala: MobileGamesBlog niti 24 sata nakon pokretanja Marketplacea “provalio” je njegovu zaštitu i objavio detaljne upute kako na vrlo jednostavan način možete kupljenu aplikaciju prebaciti na prijateljev mobitel.

Microsoft je najavio da će do kraja godine izići čak 30 Windows Mobile 6.5 telefona, a nekoliko ih je već predstavljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije