Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje i tržište

Mentori su bitni za stvaranje pravih zaposlenika

U uredu
Foto: Getty Images
1/7
02.05.2019.
u 23:23

Pitali smo članice CISEx-a koliko je veliki jaz između formalnog obrazovanja i potreba tržišta

Pitali smo IT tvrtke, članice CISEx-a, koliki je jaz između formalnog obrazovanja i onoga što je danas tržišno zanimljivo i potrebno te što čini ne bi li ga premostili. Odnosno kako uvode u rad nedavno diplomirane studente?

Asseco SEE

Tvrtke same smanjuju jaz

– Na žalost, jaz postoji, no smatramo da i mi trebamo pridonijeti da se taj jaz smanji. Tako smo nedavno potpisali ugovor o suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, kojim je studentima omogućen rad na zajedničkim projektima uz mentorstvo stručnjaka, usavršavanje u radu s tehnologijama poput iOS-a, JAVA-e i Androida te mogućnost odrađivanja stručne prakse ili izrade diplomskih radova u Asseco uredu u mjestu njihova studija – Rijeci.

Usto, redovito primamo studente na praksu i zaposlenje nakon studija, gdje stječu praktična znanja radeći na međunarodno relevantnim projektima i suvremenim tehnologijama. Svaki student ili novi zaposlenik dobiva svog mentora koji prvih šest mjeseci prati njegov razvoj i napredovanje – kaže Viktor Olujić, član uprave Asseco SEE.

Asseco Hrvatska zapošljava oko 160 djelatnika. Prihodi Asseco SEE Hrvatska u 2018. iznosili su 85 milijuna kuna.

Poslovna inteligencija

Vlastiti internship program

– Za naše područje rada, studenti na fakultetima definitivno ne dobiju dovoljno znanja. Da bismo premostili taj jaz prije šest godina razvili smo BIRD (Business Intelligence Research & Development) Internship program namijenjen studentima završnih godina ili nedavno diplomiranim studentima. BIRD je program selekcije, pripreme i zapošljavanja mladih talenata koji tijekom šest tjedana u našoj tvrtki, uz podršku i nadzor predavača i stručnjaka, prolaze poslovnu i tehničku edukaciju iz područja podatkovne integracije i upravljanja performansama. Interes je velik te svake godine od pedesetak prijavljenih možemo odabrati zaista kvalitetnu generaciju od petnaestak polaznika, potom nudimo i mogućnost priključivanja našem timu uz mentorstvo. Od 110 naših zaposlenika u Zagrebu, više od 30 su bili polaznici BIRD akademije, kaže

Nataša Margetić Lukić, voditeljica ljudskih potencijala

Poslovna inteligencija trenutačno u Hrvatskoj ima 110 zaposlenih, a u uredima u Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Londonu i Beču još ukupno 20 ljudi. Lani su uprihodovali više od 55 milijuna kuna.

Megatrend poslovna rješenja

Sistem inženjere učimo od nule

– U ovisnosti o radnom mjestu različita je kvaliteta koju pruža formalno obrazovanje. Najveći je jaz kad tražimo sistem inženjera - tu moramo čovjeka doslovce učiti od nule. Na žalost naš sustav formalnog obrazovanja se sporo mijenja i ne prati kretanja na tržištu stoga je važno da se učenici i studenti uključe u stručne prakse i druge izvannastavne aktivnosti. Megatrend je već godinama s više fakulteta uključen u suradnju studentskih praksi kao i studentskih natjecanja iz IT tehnologija. Kod nas je naglasak na sustavu mentoriranja. Svaki novi zaposlenik početnik dobiva svog mentora. Interni obrazovni program je pak potpuno personaliziran, odnosno za svakog se novog zaposlenika radi personalizirani plan edukacija s obzirom na postojeća predznanja i područja rada kojima se bavi. Dio edukacija organizira se interno, a dio zaposlenici prolaze putem vanjskih edukacija koje uključuju i online tečajeve – kaže Mario Jurić, voditelj Big Data & Data Science tima.

Tvrtka Megatrend poslovna rješenja zapošljava 50 tehnoloških stručnjaka, poslovnih konzultanata i softverskih inženjera, a lani su uprihodovali 32,8 milijuna kuna

Agency04

Pozitivni pomaci na TVZ-u i RIT-u

– Jaz između formalnog obrazovanja i tržišnih potreba je prisutan već dugi niz godina. Nakon završenog studija kandidati definitivno nisu spremni ispuniti sva očekivanja tržišta. Pozitivni pomaci su vidljivi na specijalističkim studijima TVZ-a i RIT-a koji su usmjerni na konkretne vještine i znanja razvoja softvera. Fakulteti poput FER-a i FOI-ja još nisu pokazali da mogu dovoljno brzo prilagoditi svoje programe studija – kazuje Dragan Eldić, Head of Software Engineering te dodaje: – Nastojimo kroz aktivnosti u developerskoj zajednici, sudjelovanju i organizacijama meetupova i konferencija te predavanjima na fakultetima osvijestiti potrebu prilagodbe programa te informirati studente o tehnologijama i trendovima koji su bitni za tržište. Kako bi im pomogli organiziramo programe poput ljetnih škola programiranja i raznim aktivnostima jer studenti sa svježom diplomom nisu spremni za tržište rada. Ključno nam je i da mlade zaposlenike provedemo kroz interni program edukacije pod stalnim mentorstvom. Interni program traje u prosjeku šest mjeseci, što je još uvijek nedovoljno brzo za očekivanja i pritisak tržišta. Kao dugoročni cilj smo postavili skraćenje programa za 2-3 mjeseca.

Agency04 lani je uprihodovala 13,5 milijuna kuna, a trenutačno ima 71 zaposlenog.

Point Jupiter

Interna razmjena znanja

– Iskustveno, rekao bih kako se jaz između formalnog obrazovanja i potreba tržišta ipak ponešto smanjuje, međutim, ne bih to pripisao reformama, već povećanoj svijesti studenata koji ulažu u vlastite edukacije, pa čak i prekvalifikacije i to prije negoli se uopće jave na neki od natječaja za posao. Osim toga, postoji i niz programa za osposobljavanje programera poput BootcampIT-a u Rijeci koji ima zanimljiv kurikul i sadržaje.

Jedna od naših ključnih inicijativa je što smo uveli da svaki zaposlenik ima tjedno, plaćeno, 4 sata edukacije. Je li riječ o nekim tečajevima, samostalnom istraživanju ili timskim projektima – to ovisi o situacijama. Kroz taj neformalni način obrazovanja, postižemo stvarno odlične rezultate i jako smo zadovoljni razmjenom znanja. Interno to nazivamo razmjenom vještina, pomalo inspirirani MaMom (Multimedijalnim institutom) – kaže Vibor Cipan, direktor tvrtke i suosnivač.

Point Jupiter prošlu je godinu završio s oko 1,3 milijuna kuna prihoda, a trenutačno ih petnaestoro radi u tvrtki.

InSky Solutions

Edukacija kao proces

– Sveučilišta daju kvalitetne temelje za početak karijere dok je u zadovoljavanju potreba gospodarstva nužna primjena cjeloživotnog obrazovanja. Edukaciju vidimo kao proces, a ne kao rezultat – smatra Kristina Devčić, poslovna savjetnica InSkyja, koji trenutačno zapošljava 12 ljudi i istovremeno je u stalnoj potrazi za razvojnim inženjerima, konzultantima i analitičarima, dok svoje potrebe ujedno pokrivaju i partnerskim udruživanjima.

Upravo radi primjene i razvoja inovativnih tehnoloških rješenja InSky Solutions nalazi podršku u institucijama koje pružaju specifična znanja i vještine poput edukacijskog partnera Algebre koji im omogućava usavršavanje na visokom učilištu. Uz diplomirane studente omogućavaju zapošljavanje studenata preddiplomskog ili diplomskog studija iz područja IT-a, ali i one koji su nedavno diplomirali te im ujedno nude i prasku, dok se svaki student i novi zaposlenik uvodi u posao uz stručnu podršku svog mentora.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije