Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani šišmiša

Međunarodna noć nedužnih sisavaca koje su optužili da ljudima sišu krv

šišmiši
Foto: Dragutin Santosi/VLM/PIXSELL, ilustracija
23.08.2018.
u 13:02

Obilježava se na više mjesta u Hrvatskoj kao jednoj od tridesetak europskih zemalja koja podržava tu manifestaciju.

Međunarodna noć šišmiša, posvećena širenju informacija o nedužnim sisavacima oko kojih su se splele mnoge negativne legende, obilježava se na više mjesta u Hrvatskoj kao jednoj od tridesetak europskih zemalja koja podržava tu manifestaciju.

Nacionalni park Krka organizira u petak, 24. kolovoza u Skradinu noć šišmiša kroz brojne igre i edukativno-kreativne radionice o šišmišima, nakon čega će djeca krenuti u potragu za šišmišima osluškivanje njihovih zvukova posebnim uređajem – batdetektorom.

U Skradinu će biti postavljena improvizirana Šišmiš-špilja u koju će djeca moći ući i istraživati o šišmišima. U špilji Miljacka II u Nacionalnom parku „Krka“ boravi kolonija od oko sedma tisuća šišmiša, jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi, ističu iz Nacionalnog parka.

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

Nacionalni park Plitvička jezera u Baraćevim špiljama kod Rakovice zajedno s osobljem te pećine 24. kolovoza priprema niz edukativnih programa, izložbi i predavanja.

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ u subotu 25. i nedjelju 26. kolovoza obilježit će noć šišmiša u planinarskom domu Glavica i u špilji Veternici, 22. put po redu. Nekoliko udruga, poput Tragusa i Hrvatskog biospeleološkog društva predstavit će svoje istraživanja o šišmišima preko radionica i predavanja, a svaki puni sat bit će organizirano stručno vođenje po špilji Vetrenici.

„Medvednica“ poziva na uključivanje u projekt „Usvoji šišmiša“, koji je do sada podržalo gotovo 900 obitelji.

Zoološki vrt grada Zagreba obilježit će Dan šišmiša u subotu, 25. kolovoza programom koji uključuje vođene obilaske Zoološkog vrta i održavanje predstave Reda Čuvara grada Zagreba.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije obilježila je Noći šišmiša u nedjelju 19. kolovoza 2018. u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

Jedan event elektroničke glazbe u šibenskoj uvali Minerska bit će posvećen očuvanju šišmiša, javljaju lokalni mediji. Taj se događaj do sada održavao u The Cave amfiteatru bivše vojarne Bribirskih knezova, koju su morali napustiti jer je utvrđeno da u obližnjoj pećini obitava porodiljna kolonija šišmiša.

U udruzi RatCat taj su nalog primili nerado, ali zato na novoj lokaciji organiziraju party 25. kolovoza, kako predsjednik udruge Andrija Bakula kaže, u slavu tih simpatičnih životinja.

Šišmiši (Chiroptera) su prepoznatljivi po krilima ali nisu srodni pticama, nego su, kao i čovjek, sisavci.  

Povezivani su s mitološkim nasljeđem vampira i stavljano im na teret da noću piju krv ili se zapetljaju u kose djevojaka. Ništa od toga nije točno, tvrde stručnjaci i dodaju da su šišmiši najmanje poznata i najugroženija vrsta sisavaca.

Šišmiši su važan dio ekosistema i pokazatelj zdravog okoliša. Kontrolor su brojnosti kukaca, oprašivanja i širenja sjemenki biljaka. samo za jednu noć pojedu više tisuća kukaca, prema nekim čak i do osam. 

Imaju male oči i slab vid pa prostornu sliku u letu stvaraju osluškivanjem i analiziranjem povratnog zvuka (jeke). Hrane se noću, a danju spavaju u skrovištu, viseći naglavačke.

Unatoč pozitivnoj ulozi u prirodi, izuzetno su ugrožena skupina životinja. U posljednjih pedeset godina od ukupnog broja svojti šišmiša izumrlo ih je 20 posto, a 25 posto ih je ugroženo. Od 45 vrsta šišmiša, u Hrvatskoj ih živi 35 vrsta.

O šišmišima najbolje brinemo tako da ih ostavljamo u miru, poručuju iz NP „Krka“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije