Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokus na ISS-u

Matične stanice u svemiru - organi brže rastu bez gravitacije

organi u svemiru
Foto: NASA
1/2
13.08.2018.
u 10:42

Znanstvenici su u svemiru uzgajali različite tipove plućnih stanica u kontroliranim uvjetima i proučavali učinke gravitacije na rast i specijalizaciju stanica

Transplantacija organa spašava živote, a Hrvatska je – što bi mnoge moglo pozitivno iznenaditi – po doniranju i transplantaciji u svjetskom vrhu.

Naravno, proces je jako složen, mnogo toga može poći po krivu, a i liste čekanja su duge. Jedno je od mogućih rješenja uzgoj novih organa uz pomoć matičnih stanica koje se ugrađuju u stare oštećene organe, a znanstvenici čak istražuju mogućnost uzgoja u svemiru, odnosno u uvjetima mikrogravitacije, za koje se pokazalo da mogu biti pogodniji za upravljanje matičnim stanicama – nespecijaliziranim stanicama koje se mogu pretvoriti u više od 200 tipova ili razvojnih stadija stanica u odraslom ljudskom organizmu, što omogućuje njihovu upotrebu za liječenje oštećenja obnavljanjem.

organi u svemiru
1/7

Skupina znanstvenika tako je nedavno izvela pokus u svemiru poslavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) više uzoraka plućnog tkiva kako bi istražili učinke dugih svemirskih letova na zdravlje astronauta. Iako su astronauti u fokusu istraživanja, rad ima širu medicinsku korist.

– Ovo istraživanje pomaže u zemaljskim pokušajima razvoja kompleksnog bioinženjeriranog tkiva koje može biti korišteno za popravak oštećenih organa ili smanjenje odbacivanja organa – kažu autori studije.

Foto: NASA

Znanstvenici su u svemiru uzgajali različite tipove plućnih stanica u kontroliranim uvjetima i proučavali učinke gravitacije na rast i specijalizaciju stanica. Pritom su kao nosač (scaffold) upotrijebili tkiva ljudskih pluća koja su decelularizirana. Riječ je o oštećenim plućima iz kojih je ispuštena krv te uklonjene stanice, nakon čega je ostala samo struktura organa. Takav nosač može se potom ponovno “postaničiti” odabranim plućnim stanicama, čime nastaje novo plućno tkivo. Voditeljica istraživanja Joan Nichols s medicinskog odjela Sveučilišta u Teksasu rekla je kako bi u budućnosti moglo biti korisno uzgajati čiste matične stanice u mikrogravitaciji i potom ih prenositi na nosač na Zemlji kako bi se ovdje uzgojila čitava pluća, što bi moglo olakšati transplantaciju. Međutim, upozorava, od toga nas dijeli puno godina.

Dr. Dinko Mitrečić, voditelj Laboratorija za matične stanice, navodi kako se pokazalo da bi smanjena gravitacija mogla pomoći u smislu da poveća umnažanje nediferenciranih (matičnih) stanica, koje se, u slučajevima nekih tkiva, lakše i brze umnožavaju bez gravitacije. Naše stanice, kaže, evolucijski su milijunima godinama naviknute živjeti u uvjetima u kojima na njih djeluje gravitacija, koja je potrebna za diferencijaciju i nastanak zrelih stanica.

– U svemiru ih tako držimo u stalno nediferenciranom stanju, onom koji ih potiče na umnažanje, pa bi ih onda povratak na Zemlju doveo u stanje da se diferenciraju i daju krajnja tkiva – kaže Mitrečić.

Na našem planetu matične se stanice pričvršćuju jedne za druge, podijele se nekoliko puta i potom sazru u napredno tkivo gotovo odmah poslije toga. S druge strane, u svemiru matične stanice dulje ostaju “čiste” i nezrele – ili, kako kaže Joan Nichols, dulje ostaju matične.

>> Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 2

MI
midea
18:32 13.08.2018.

poslali u svemir ???????, kakav svemir ??? ne pišite gluposti , nitko ne leti i ne boravi na nekakvoj internacionalnoj svemirskoj stanici , sve su to gluposti , propaganda . NASA = najveća masonska organizacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije