Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAO IZ MATRIXA

Malware koji potajno zamjenjuje WhatsApp i druge aplikacije zahvatio 25 milijuna uređaja

Ilustracija
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/3
11.07.2019.
u 18:49

Većina žrtava Agenta Smitha je u Indiji, gdje se nalaze dvije trećine ukupnog broja zaraženih uređaja. Značajan broj žrtava je i u SAD-u (300.000), Velikoj Britaniji i Australiji

Nova vrsta mobilnog malwarea "Agent Smith", koja zamjenjuje popularne aplikacije poput WhatsAppa, već je zarazila više od 25 milijuna uređaja, otkrili su sigurnosni stručnjaci.

Zloćudni software nazvan po liku iz filmova Matrix iskorištava različite poznate slabosti unutar operativnog sustava Android kako bi automatski zamijenio aplikacije njihovim zloćudnim verzijama, a da korisnik to ni ne primijeti, prenosi Independent

Nova verzija aplikacije prikazuje lažne reklame iz financijske koristi, no može biti upotrebljena i za neke opasnije svrhe, poput krađe bankovnih informacija ili špijuniranje putem kamere ili mikrofona.

- Ovaj malware tiho napada aplikacije koje su instalirali korisnici, čime je običnim korisnicima Androida teško samima se boriti protiv takvih prijetnji - rekao je Jonathan Shimonovich iz tvrtke za cyber sigurnost Check Point, čiji su stručnjaci otkrili ovaj malware.

Većina žrtava Agenta Smitha je u Indiji, gdje se nalaze dvije trećine ukupnog broja zaraženih uređaja. Značajan broj žrtava je i u SAD-u (300.000), Velikoj Britaniji i Australiji.

Stručnjaci koji surađuju s Googleom objavili su da su sve maliciozne aplikacije koje koriste ovaj malware uklonjene iz Androidove trgovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije