Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Life is Strange

Buntovne američke tinejdžerice brišu granicu igre i filma

Life is Strange: Before The Storm
Foto: Sancta Domenica
1/2
26.09.2017.
u 16:54

Radi se o sve popularnijem žanru interaktivnog gaming pripovijedanja, čiji autori ipak ne smiju zanemarivati temeljnu funkcionalnost igara

Granica između filmova i videoigara iz godine u godinu blijedi, šireći prostor za razvoj hibridnih formi kućne zabave koje počivaju na postulatima interaktivnog pripovijedanja. Jedan od proslavljenih naslova ovog žanra je avanturističko-dramska igra Life is Strange iz 2015. godine, u koju element znanstvene fantastike unosi mlada studentica Max, čiji će povratak u fiktivni gradić Arcadia Bay u Oregonu obilježiti neobična spoznaja da može “premotavati” vrijeme. Susret s najboljom prijateljicom Chloe koju nije vidjela godinama i neobjašnjivi nestanak mlade Rachel s lokalnog kampusa, gurnut će povučenu Max u potencijalno smrtonosnu igru.

Povratak u prošlost

Novi nastavak teen hita Life is Strange: Before The Storm događa se tri godine ranije, ali ovaj put ista mjesta upoznajemo iz perspektive šesnaestogodišnje Chloe Price. Kako je provodila dane prije nego što se Max vratila i kakav je zapravo bio njezin odnos s kasnije nestalom Rachel otkriva najnovija prva epizoda (za sada) trodijelnog videoserijala. Iako lišen SF uzbuđenja, Before The Storm uspijeva potaknuti znatiželju igrača dobro razrađenim dijalozima, zabavnim, iako pomalo klišejiziranim prikazom tinejdžerskih problema te stavljanjem velikog naglaska na emocionalnu komunikaciju između likova, koju igrač s lakoćom internalizira.

Iako je igra očito namijenjena mlađoj ženskoj populaciji, nije teško zamisliti starije i/ili muške igrače koji će se rado prepustiti avanturama prkosne Chloe, ispunjenima tinejdžerskim kolebanjima, sukobima s roditeljima te otkrivanjem romantične ljubavi i divljih izlazaka. Naravno, za očekivati je da će se s njezinim likom posebno povezati oni kojima u djetinjstvu baš i nisu cvale ruže. Glavna zamjerka autorima odnosi se na frustrirajuće nespretno kretanje kroz igru: ako su mislili da djevojkama uvučenima u priču osnovna funkcionalnost igre nije bitna, glupo su se prevarili.

Trend hibridnih formi

Industrija videoigara u posljednjih je pet godina, inače, preplavljena naslovima koji se temelje na tom tipu pripovijedanja, kombinirajući elemente filmske režije i animacije s klasičnim gameplayom. Igrač-gledatelj radnju prati poput filma u kojemu periodično mora donositi odluke ili izvršavati zadatke kojima će radnju usmjeriti prema željenom ishodu, nešto poput knjiga ili stripova s više alternativnih završetaka u kojima su uživale starije generacije.

Među takvim igrama zabljesnula je inačica horor stripa Walking Dead koja je 2012. godine izlazila u igraćim epizodama. Godinu dana kasnije istaknula se Beyond Two Souls, čijoj je glavnoj junakinji glas i lik posudila glumica Ellen Page, a koja je premijerno predstavljena na utjecajnom Tribeca Film Festivalu, što je bilo tek drugi put u povijesti da je filmska industrija prepoznala umjetničku vrijednost igraćeg pripovijedanja. Vidjet ćemo mogu li nove epizode Life iz Strange dosegnuti njihovu popularnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije