Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI IZUMITELJ

Leonardo da Vinci: Poznati izumi koji se koriste i danas

Foto: DPA/PIXSELL
1/6
10.05.2019.
u 19:10

‘Zračni vijak’ nastao je iz zamisli da se let može protumačiti i matematički. I nije to jedini takav Leonardov izum

Možda i najveći um svih vremena Leonardo da Vinci, osim što je bio veliki umjetnik, bio je i veliki izumitelj. Mnogo je njegovih ideja pretočenih u izume u upotrebi i danas, s manje ili više modifikacija. No osnovna je ideja ostala ista.

Koliko je točno uređaja multitalentirani Firentinac osmislio, nije moguće utvrditi, jer mnogo je njegovih zamisli ostalo nepoznato jer ih nije nikada objavio pa ih je u stvarnost pretočio netko drugi. U ovom tekstu pokazat ćemo ono što doista potječe od samog Da Vincija, uz napomenu kako ćemo ostati tek na onim najzanimljivijima. Za obuhvatiti i pojasniti sve bio bi potreban barem jedan tom enciklopedije.

Helikopter

Helikopter je svakako najrevolucionarniji njegov izum koji je i danas u upotrebi. Leonardo da Vinci bio je fasciniran letenjem, a u doba kada još nikome na pameti nije bio ni let balonom, on je shvatio da se letenje doista može prikazati kroz matematiku. Vodio se izumitelj jednim svojem prethodnikom, Arhimedom, odnosno njegovim vijkom, razmišljajući kako bi se sličan princip mogao primijeniti i na zrak koji je poput tekućine, fluidan, pa bi se vrtnjom tog vijka mogao stvoriti uzgon. I tako je 1489. godine pokazao ideju ‘zračnog vijka’ u kojoj se lako može prepoznati današnji helikopter.

Nije ‘zračni vijak’ jedina Da Vincijeva ideja vezana uz čovjekov let. Bile su tu ideje i o ornitopteru kojim bi se letjelo poput ptice, koristeći krila. Jedno i drugo, međutim, tražilo je enormnu ljudsku snagu.

Kuglični ležaj

Kuglični ležaj jedan je ne toliko impresivan, ali jedan od najkorisnijih Leonardovih izuma bez kojih svijet danas ne može. Komponentu koja omogućuje bešumno funkcioniranje brojnih mehaničkih uređaja Da Vinci je osmislio 1497. godine. Danas znamo da su osnovnu ideju poznavali i stari Egipćani koji su valjali kamene blokove za piramide preko obrađenih trupaca. Moguće je da su čak i graditelji Stonehengea imali slične spoznaje. No ono što je osmislio Leonardo najsličnije je ležaju koji se masovno koristi i danas.

Padobran

U Codexu Atlanticusu, zbirki njegovih nacrta i drugih ideja, Leonardo da Vinci opisao je i padobran. I tu vidimo njegovu fascinaciju čovjekovim kretanjem zrakom. Jasno je i riječima opisao čemu bi piramidasta struktura služila – čovjek bi se mogao baciti s bilo koje visine bez da se ozlijedi, napisao je. Najzanimljivije je da je originalni Da Vincijev padobran konstruiran i isproban 2000. godine. I funkcionirao je.

Strojnica

Iako mirotvorac, Leonardo se zanimao i za vojnu tehnologiju. Pa mu se tako pripisuje i osnovna ideja strojnice. Zapravo je riječ o višecijevnom topu, konkretno o oružju s 33 cijevi nalik orguljama koje je na papir stavio oko 1480. Leonardo je, naime, uočio da je osnovni problem topa njegovo sporo premještanje i punjenje.

Kličevački top

Čak ni priča o Leonardu i njegovim izumima ne može bez nas. Naime, kod Benkovca pronađen je kličevački top, nazvan po tamošnjoj utvrdi Kličevici. Riječ je o trocijevnom oružju za koje je znatno kasnije nego što je pronađeno utvrđeno da je prema svemu sudeći nastalo po nacrtima slavnog majstora.

Ronilačko odijelo

Ronilačko odijelo koje je osmislio oko 1500. godine nastalo je prije svega u vojne svrhe. Da Vinci ga je zamislio za diverzije, prikradanje neprijateljskim brodovima ispod vode. Odijelo sačinjeno od kože bilo je opremljeno sustavom za disanje te sustavom za lakše izranjanje. Kao i posebnom komorom u koju je ronilac mogao – urinirati.

Mostovi

Mostovi su također jedan od izuma koje se rijetko povezuju s velikim renesansnim umjetnikom i izumiteljem. Pomični most upravo je njegova ideja, vidjet ćete ga u mnogo velikih gradova na svijetu poput Londona. Ideja je ponovo primjenjiva u vojne svrhe, svojim je podizanjem most trebao zaštititi građevinu opasanu kanalom punim vode. Većinom je naručitelj vojnih naprava od Leonarda da Vincija bio Cesare Borgia. Njemu je izložio i ideju samonosivog mosta koji se u svijetu, pa tako i kod nas, kreira točno po njegovim nacrtima.

Tenk

I za kraj – tenk. Za drugog mecenu, Ludovica Sforzu, 1487. osmislio je borbeno oklopljeno vozilo koje je moglo ići samo – unatrag. To se pripisuje Leonardovu mirovnjačkom duhu – kada je uvidio potencijal takvog oružja, naprosto ga je učinio neupotrebljivim.•

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:32 11.05.2019.

Uvijek je lijepo podsjetiti se na velike umove. Još da je u članku prikazana pokoja skica tih izuma, slika bi bila potpunija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije