Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTAPANJE LEDA

NASA otkriva: Ovo su gradovi koji će prvi biti potopljeni. Među njima i jedan hrvatski

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/7
17.11.2017.
u 08:32

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta.

NASA je napravila novi alat za predviđanje koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem, piše Evening Standard

Taj alat otkrio da je London među gradovima koji će biti zahvaćeni zbog topljenja leda na Grenlandu. Iz istog razloga mogao bi biti potopljen i Dubrovnik, stoji u dokumentima koji prate istraživanje.

1/8

Zemljina gravitacija i rotacija

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta.  – Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti – kazao je BBC-ju jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik, i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest. 

Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao.  

Komentara 33

AC
achill
09:46 17.11.2017.

I Srbija će imati izlaz na more, kada voda dođe do Čačka.

DU
Deleted user
11:26 17.11.2017.

I tada će u vl možda biti koji pismen novinar Hrvat

DU
Deleted user
09:27 17.11.2017.

Oduševljavaju me ti "znanstvenici". 1966. godine, tvrdili su da nafte ima za 50 godina eksploatacije, a danas ne znaju kuda će s njom i sa plinom. Pravih znanstvenika ima, ali jako malo, samozatajni su i rijetko su sigurni u svoje teorije( jer su svjesni da još uvijek ljudska spoznaja raspolaže sa premalo podataka) , sve ostalo su popularni "alkemičari" već davno poznati čovječanstvu, koji žele živjeti od svoje ne zaslužene slave. Evo laičko pitanje zbog erupcija vulkana, zemljotresa itd može se dogoditi da će se dno ocena spustiti nekoliko metara i što će se dogoditi onda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije