Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovativno rješenje

Kutinski inovator osmislio CroFog C19 – uređaj za dezinfekciju ureda, hala...

Stjepan Sviben
Foto: Privatne fotografije
1/3
06.12.2020.
u 00:03

Uz Cro Fog C19 Sviben je osmislio i nekoliko manjih sličnih uređaja za kućnu uporabu, a osim tvrtki, uređaje za dezinfekciju kupuju i javne ustanove, bolnice, hoteli, domovi za starije i nemoćne itd.

Neumorni kutinski inovator i poduzetnik Stjepan Sviben (60) nije dopustio da pandemija koronavirusa utječe na njegovu kreativnost, već je, upravo suprotno, pronašao način kako ljudima olakšati borbu s pandemijom.

Patentirao cijeli niz uređaja

Još je proljetos osmislio i patentirao uređaj za dezinfekciju prostora nazvan CroFog C19, za kojim sada vlada velika potražnja. Svibenu, invalidu Domovinskog rata i lanjskom viceprvaku Hrvatske u streljaštvu, specijalnost je automatika upravljanja proizvodnim procesima, ali i sve vezano uz rotacijske strojeve, ispitivanje instalacija i strojeva te industrijsku elektroniku. U svojoj radionici popravlja i osmišljava razne uređaje te je do sada osmislio i patentirao cijeli niz uređaja i strojeva za dezinsekciju (zaprašivanje komaraca i ostalih insekata).

– U proljeće, kada je počela korona, mnogo tvrtki koje se bave dezinfekcijom i s kojima surađujem počelo mi je donositi raznorazne kineske „hobi-prskalice“ na popravak da bi ih prilagodio, prenamijenio i osposobio za dezinfekciju. To me potaklo da i sam osmislim nešto tehnološki naprednije i kvalitetnije od tih kineskih uređaja. Klijenti su mi dali, s obzirom na tadašnje okolnosti, svega sedam dana da osmislim jedan ozbiljan stroj za profesionalno dezinficiranje te sam napravio prototip s regulacijom snage i kapaciteta za dezinfekciju i malih ureda i velikih tvorničkih hala. Prvi testovi pokazali su se odličnima i počela je potražnja, a s njom i proizvodnja. Danas gotovo da nema DDD tvrtke u Hrvatskoj koja nema najmanje četiri-pet mojih uređaja, a neke i desetak – kazuje Stjepan Sviben, vlasnik i direktor tvrtke Vemamedia d.o.o.

On ističe kako je njegov izum jedinstven u svijetu, ne samo zbog jednostavnosti uporabe, već trenutačno ne postoji uređaj koji objedinjuje toliko različitih funkcija. Cro Fog C19 može dezinficirati male i velike prostorije, služiti za prskanje zaštitnih sredstava na biljke te njihovo liječenje u plastenicima, služi i za zaprašivanje komaraca, ali i ostalih insekata, te se može koristiti i u poljoprivredi kod raznih namjena sjetve uz malu potrošnju repromaterijala, čime se smanjuje i zagađenje okoliša. Uz CroFog C19 Sviben je osmislio i nekoliko manjih sličnih uređaja za kućnu uporabu, a osim tvrtki, uređaje za dezinfekciju kupuju i javne ustanove, bolnice, hoteli, domovi za starije i nemoćne...

Ponosan je, dodaje, i na razvoj CroFog sterilizatora na bežični pogon u kojemu mu je pomogao i veliki Samsung – čije su baterije za napajanje i bežično korištenje i sastavni dio svog novog patenta.

Obiteljski posao

– To je normalan tijek mog rada i poslovanja – red inovacija, red testiranja, red primjene… Popravljajući mnoge strojeve u zadnjih 30 godina, uvidio sam sve njihove mane i nedostatke, te svojim inovacijama popravio i unaprijedio ne samo njih, nego napravio potpuno nove uređaje, poboljšanih rješenja.

Znaju to i moji klijenti koji me često mole da im riješim neki konkretan problem. Tada se zatvorim u svoj “ured”, tj. radionicu iz koje ne izlazim dok ne nađem rješenje – napominje Sviben koji je poznat i po svom uređaju protiv komaraca koji je mnogima olakšao život zadnjih godina kada su se ovi napasnici pojavili u iznimno velikom broju.

U svojoj obiteljskoj tvrtki Stjepan radi uz svoja dva sina Roberta i Sašu te snahu Martinu koja je zadužena za prodaju, nabavu materijala, oslikavanje uređaja, dok i supruga Vesna te još nekoliko drugih članova obitelji imaju svoja zaduženja.

– Oduvijek mi je na pameti bilo da moram napraviti nešto zbog čega mi djeca ne bi morala otići “trbuhom za kruhom”, te da pod stare dane ne ostanem sam, da mogu viđati svoje unuke kad želim, a ne da žive u drugim državama, da im ovdje osiguram pristojan život. Smatram da se u Hrvatskoj poštenim radom može dovoljno zaraditi za normalan život, a moja obitelj je na dobrom putu da sve tako i bude – rekao nam je Stjepan Sviben.

VIDEO Počinju s cijepljenjem protiv korone sljedeći tjedan: Velika Britanija odobrila Pfizerovo cjepivo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije