Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI DAMIRA HOYKE

Kratki tečaj mobilne fotografije - Kako doskočiti problemu digitalnog zooma?

Damir Hoyka
Foto: Damir Hoyka
1/2
02.05.2018.
u 16:29

Mobiteli, zasad, nemaju optičke zoomove jer bi - zbog prostora potrebnog za zoomiranje pomicanjem leća - trebali biti deblji. Srećom, i tome je doskočeno

Sigurno vam je poznata sljedeća situacija: ugledaš motiv za odličnu fotku, uperiš mobitel i - shvatiš da ti je predaleko! Pomisliš 'Ha! Pa, imam zoom!' Zoomiraš, snimiš i čim stigneš kući sazivaš zbor ukućana na svečanu premijeru fotke na ekranu kompjutera. Na tvoje iznenađenje, fotka je najviše uzbudila tebe - jer je mutna!

Upućeniji znaju o čemu se radi - zoom mobitela je digitalni, a on funkcionira slično izrezivanju (kropanju) fotografija u nekom od programa za obradu fotografije. Vi odaberete željeni dio fotografije koji želite uvećati, a program mobitela se trudi što bolje izmisliti pixele koji bi se ondje u stvarnosti mogli nalaziti. Ako imate kompjuter s nekim programom za obradu fotografije, napravite test; motiv snimite bez digitalnog zooma i još jednom s njim, pa fotku snimljenu bez digitalnog zooma probajte jednako zoomirati u postprodukciji. Nemojte se začuditi ako vam povećanje u postprodukciji ispadne bolje od onog s digitalnim zoomom na lokaciji.

Za razliku od digitalnog, optički zoom ne izmišlja, nego pomacima leća mijenja vidni kut. Pixeli koje je aparat snimio optičkim zoomom zabilješke su stvarnih fotona, a ne onih koji su softverski izmišljeni. I zato je takva fotografija - oštra.

Mobiteli, zasad, nemaju optičke zoomove jer bi - zbog prostora potrebnog za zoomiranje pomicanjem leća - trebali biti deblji. Srećom, i tome je doskočeno. Moj suputnik Samsung Note8 ima sistem fotografiranja s dva objektiva! Na taj način, mobitel je ostao tanak, a mi smo dobili mogućnost dvostrukog 'približavanja' željenom motivu. Dakle, na safariju se više nećete morati približiti lavu na dva metra ako ga želite snimiti u krupnom planu, moći ćete komotno ostati na udaljenosti od četiri metra :)

Gornja fotografija snimljena je širokokutnim objektivom, donja objektivom čiji je vidni kut duplo uži. Ako imate aparat s dva objektiva, opis postavki koje trebate podesiti je jednostavan; na ekranu uključenog fotoaparata pritisnite oznaku koja vam omogućuje promjenu objektiva (kod mene su to x1 ili x2) i na ekranu ćete ugledati sliku koju 'vidi' vaš drugi objektiv.

Foto: Damir Hoyka
Foto: Damir Hoyka

Ključne riječi

Komentara 3

MA
maximinimax
07:01 03.05.2018.

Genijalno, kupiš drugi mobitel i problem riješen. Treba puno pameti da do toga dođeš.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:44 03.05.2018.

Nedostaje oznaka "promo".

Avatar white socks
white socks
23:14 02.05.2018.

Ovo vi zovete tečajem? Savjetom? Kako doskočiti problemu digitalnog zooma? Nevjerojatno koje gluposti pišete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije