Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehno generacija

Koriste tablet prije no što progovore

djeca tehnologija
Foto: Jan Haas/DPA/PIXSELL
10.09.2014.
u 19:00

Čak 84 posto ispitanih u dobi od 12 do 15 godina izjavilo kako bi bez moderne tehnologije bili izgubljeni

Oni su generacija koja možda ne zna tko je bio Steve Jobs, neki čak još ne znaju zavezati ni vezice na tenisicama, no prosječni šestogodišnjaci znaju više o digitalnoj tehnologiji nego prosječni 45-godišnjaci. Pokazalo je to godišnje istraživanje britanskog Ofcoma u kojem se navodi kako se današnja djeca nikad nisu susrela s problemima analognog spajanja na internet i sličnim problemima “mračne prošlosti”, no pametnim telefonima i tabletima služe se i prije no što nauče govoriti.

– Ta djeca mijenjaju način komunikacije. Odrastaju u digitalnom dobu i razvijaju se potpuno drukčije nego što su se razvijali odrasli, pa čak i oni koji su danas u dobi između 16 i 24 godine koji se smatraju pionirima te moderne generacije – kazala je Jane Rumble, jedna od voditeljica istraživanja.

Posebno je zanimljiv podatak da je čak 84 posto ispitanih u dobi od 12 do 15 godina izjavilo kako bi bez moderne tehnologije bili izgubljeni. Najveća promjena ipak se odnosi na podatke o telefoniranju i komuniciranju putem telefona. Dok su prije dvadeset godina mladi gotovo imali “monopol” na korištenje kućnih telefona za razgovore s prijateljima, djevojkama i mladićima, samo tri posto današnjih tinejdžera telefonom se koristi za razgovore. Većina ih komunicira putem SMS-ova, šaljući fotografije i videomaterijal. To pomalo zabrinjava, a autori istraživanja zaključili su da najmlađe generacije “gube glas”.

>>Djeca ignoriraju dobna ograničenja, a čak 43 posto dopisuje se s nepoznatima

>>Djecu vojnom metodom 'liječe' od interneta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije