Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Središte znanosti

O novostima u znanosti i forenzici govori 60 predavača i tri nobelovca

Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.06.2017.
u 13:31

Ove smo godine prvi put proveli natječaj za učenike i danas je ovdje s nama njih šestero koji su napisali najbolje eseje, kaže Primorac

Gotovo 550 sudionika iz više od 40 zemalja te više od 60 predavača iz područja forenzike, medicine i antropološke genetike, od kojih su troje dobitnici Nobelove nagrade.

Impresivne brojke i svjetske znanstvene zvijezde koje je ovog tjedna u Dubrovniku okupila jubilarna 10. Konferencija o forenzici i antropološkoj genetici (ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine) s pravom joj daje epitet jednog od najvažnijih znanstvenih događanja ove godine u – svijetu. Konferenciju svake druge godine od 1997. organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti koje ima sjedište u Hrvatskoj i kojom predsjedava pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor Dragan Primorac.

– Konferencija je posvećena novim iskoracima u znanosti uz naglasak na personaliziranu i regenerativnu medicinu, nove iskorake u liječenju karcinoma, molekularnu dijagnostiku te antropološku i forenzičku genetiku – rekao je Dragan Primorac, jedan od osnivača ISABS-a koji u organiziranju konferencije surađuje i s prestižnom američkom klinikom Mayo. A podršku je događanju, između ostalog, dala i Američka akademija za forenzičke znanosti, najprestižnija svjetska organizacija iz područja forenzike koja broji više od 7000 članova. ISABS se može pohvaliti da je njezin pridruženi član, što je u povijesti pošlo za rukom samo još jednoj organizaciji. Jučerašnjem svečanom otvaranju konferencije nazočili su i visoki hrvatski dužnosnici, članovi akademske zajednice, predstavnici sudstva…, a o važnosti ovakvog događanja za Hrvatsku govorili su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar turizma Gari Cappelli i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Konferenciju je službeno otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon čega je krenuo niz znanstvenih predavanja. Dubrovnik će sve do petka biti centar svjetske znanosti, a organizatori su istaknuli kako im je posebno drago što konferencija privlači sve više mladih znanstvenika, studenata, ali srednjoškolaca.

– Ove smo godine prvi put proveli natječaj za učenike i danas je ovdje s nama njih šestero koji su napisali najbolje eseje na temu biologije čovjeka, kemije i genetike. Dodijelit ćemo im posebne nagrade i na to smo jako ponosni – zaključio je profesor Dragan Primorac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije