Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5G

Koliko smo blizu 5G mrežama i gigabitnom društvu

5G
Foto: Thinkstock
1/3
02.03.2018.
u 09:00

Prva asocijacija na 5G mrežu jest turbobrzi internet, no nova generacija mreža nije samo to, ona će iz temelja promijeniti stvari i transformirati industriju

Peta generacija bežičnih mreža ili 5G logičan je korak u napretku mreža, no za razliku od dosadašnjeg ubrzavanja, najnovija mreža trebala bi uvelike izmijeniti ne samo brzinu interneta nego promijeniti način na koji funkcionira prije svega industrija, a potom i društvo u cjelini.

Turbobrzine interneta nisu više možda toliko važne kada govorimo o običnom surfanju internetom, današnja 4G mreža dovoljno je brza, čak i u uploadu. Ono što 5G može jest sve toliko ubrzati da se gotovo odvija u realnom vremenu, tako više, primjerice, ne bismo čekali dok novinar na terenu odgovara na pitanja iz studija, već bi se razgovor odvijao kao da su voditelj i novinar na istom mjestu.

 

Dakle, kašnjenja, odnosno latencije ne bi bilo, a to je važno u primjeni u novom trendu koji dolazi: internetu stvari (IoT).

Automatizacija vožnje i samovozeći automobili postaju sve bliži primjeni kao i niz drugih povezanih stvari, a za to je sve brza infrastruktura iznimno bitna. Nova mreža pri tom ima i puno veći kapacitet te bi prekidi u prijenosu podataka ili zagušenja bila iznimno rijetki, a stoga bi i cijeli fizički svijet spojen na internet bilo ugodno koristiti.

Europska unija postavila je standarde prelaska na 5G, ima akcijski plan i cilj koji kaže da bismo do 2020. trebali biti komercijalno spremni za 5G, pripremaju se i planiraju jer svjesni su da 5G svijet, u kojem sva telekom-infrastruktura ima isti standard, briše granice u mogućnostima prijenosa podataka i uvodi nas u potpuno digitalno društvo.

Hrvatski operatori, kada se radi o mobilnim mrežama, zapravo su najbolji u Europi, preciznije Hrvatski telekom je nenadmašan, dok su Vipnet i Tele2 mrvicu iza, ali i dalje među najboljima u EU. Potvrdila je to tvrtka P3 koja se bavi testiranjem mreža u raznim okruženjima i uvjetima te se i koristi kao referencija među operatorima. Mobilne mreže, dakle, potpuno smo izgradili i doveli na visoku razinu kada je u pitanju današnja generacija mreža ili 4G, što je i temelj za daljnji razvoj.

Uz suglasnost HAKOM-a, Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Jastrebarskog izvršio testiranja novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. Prilikom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka do 700 Mbit/s. Posebnost je ovakvog načina prijenosa podataka da se download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji te se pritom efikasnije koristi dostupni spektar, objasnio je nedavno Tomislav Makar, Vipnetov glavni direktor za tehniku, otkrivajući da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije.

– Ranom upotrebom ponajprije osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije. Snažno investiramo i razvijamo 5G funkcionalnosti te njihovom upotrebom poboljšavamo performanse i korisničko iskustvo na 4G tehnologiji. Taj prijelazni tehnološki korak poznat je i kao LTE Advanced PRO – kazao je Makar te dodao da, za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na goleme tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G tehnologijom.

Za uspješnu implementaciju 5G potrebna je i strateška potpora Hrvatske koja se konkretno oslanja na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora:

– izgradnja transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta (sredstva za taj projekt (NP-BBI) osigurana su od EU, ali Hrvatska kasni s implementacijom)

– realokacija spektra druge digitalne dividende (DD2) koji nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala

– osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti znatno povećana.

Kada se govori o europskim sredstvima koja su nam odobrena za gradnju agregacijske mreže, za sada sve stoji, nema odluke Vlade koja bi to pogurala unatoč deklarativnim izjavama kako će upravo internet pogurati gospodarstvo. Telekom-operatori složni su kada se radi o frekvencijskom spektru, točnije naknadama. Imamo najskuplje u Europi te bi to također mogao biti otežavajući element kada se radi o daljnjem ulaganju u infrastrukturu. Za uvođenje komercijalnih 5G usluga, dakle, bit će potrebna znatna ulaganja, raspoloživost odgovarajućeg spektra i bliska suradnja sudionika u telekomunikacijskom sektoru i ključnih korisničkih industrija, korak natrag zapravo je nemoguć, digitalizacija je neminovna, pitanje je samo hoćemo li predispozicije koje imamo iskoristiti na vrijeme.

Komentara 1

ZG
zg223
15:06 02.03.2018.

u NASA-i prenose podatke brzinom 130 terabajta u sekundi..toliko o nasoj i zapadnoj tehnologiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije