Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRANA ČETIRI CJEPIVA

Koje je cjepivo stvorilo najsnažniji imunosni odgovor? Ovo su rezultati testa antitijela

Varaždin: Cijepljenje studenata u Studentskom klubu SC Varaždin
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
16.11.2021.
u 11:33

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih

Cjepivo tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na COVID-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnjikom V, a studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih.

“Relativno niskom” koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnjikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

>> VIDEO Od ponedjeljaka u Austriji stupio na snagu lockdown za necijepljene

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati ​​čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak. 

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima. No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnjika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva. 

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnjikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva. Rezultati su pokazali da bi ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89,2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnjikom V ili AstraZenecom mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije koronavirusa u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput booster doza cjepiva, ali i potencijalno jače i učinkovitije vrste cjepiva.

 

Komentara 48

Avatar StormRaider95
StormRaider95
14:19 16.11.2021.

Da, da, od kad su ta 4 jahača apokalipse, kolokvijalno nazvani Cjepiva, pušteni na teren, pandemija je pobjeđena 😏

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:23 16.11.2021.

Što niste stavili - reklamni članak? Zašto ovi s cjepivom Sputnik ne mogu dobiti potvrdu? Zašto nema cjepiva na bazi oslabljenog virusa?

DU
Deleted user
14:37 16.11.2021.

Marketing a naj bolji je prirodni imunitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije