Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA TRPEZU

Klonirano najmanje 500 životinja: Stiže svinjetina 'izvorno kloniranog porijekla'

svinja,svinjogojstvo
Foto: REUTERS/China Daily/PIXSELL
1/3
15.01.2014.
u 16:23

Dosad je klonirano najmanje 500 životinja koje su već uvedene u rasplodni ciklus za proizvodnju mesa

Koliko je Kina žestoko zagazila u svinjogojstvo, ne bi se trebalo čuditi ako na tržištu uskoro osvane sečuanski pršut, mandarinski kulen ili da čvarci postanu prepoznatljiv brend Pekinga. Naime, ne samo da su radi podizanja proizvodnje nedavno iz Velike Britanije uvezli visokokvalitetnu svinjsku spermu vrijednu 73,5 milijuna dolara nego su sada i otvorili prvu tvornicu za kloniranje svinja na svijetu.

Potomci u proizvodnji

Ovaj jedinstveni “pogon” na svijetu nalazi se u južnoj Kini, a njime upravlja BGI, tvrtka koja namjerava postati najveći proizvođač kloniranih životinja na svijetu. U ovome trenutku u laboratorijima BGI-ja zaposleno je nekoliko stotina znanstvenika i tehničara, a cilj je proizvoditi klonirane svinje vrhunskih uzgojnih performansi.

– Ako je pojedina svinja idealne tjelesne konstitucije, idealnih proizvodnih osobina, dobra omjera masnoće i mesa, najbolje je rješenje klonirati je, a potom te klonove koristiti kao osnovu za rasplod – tvrde u upravi BGI-ja. Da su u kloniranju uspješni, govori podatak kako je dosad klonirano najmanje 500 životinja koje su već uvedene u rasplodni ciklus. Klonira se uzimanjem jajašca svinje donora iz kojega se izvlači DNK te se u njega potom ubacuje DNK svinje koju se želi klonirati. Rani embrij potom se “ugrađuje” u surogat majku koja klon nosi dok se ne okoti.

Mapiranje gena

Zaprepašćujuće je da se ova “proizvodnja klonova” ne odvija u strogim, sterilnim uvjetima kakve vidimo u laboratorijima Europe ili SAD-a. U prostorijama za kloniranje lete muhe, na tlu je nerijetko otpad, a sam je “pogon” smješten u nekadašnjoj tvornici cipela. Bez obzira na sve, BGI planira od ovog objekta načiniti najveći svjetski centar ne samo za kloniranje nego i gensko mapiranje. Već su nabavili 156 uređaja za sekvencioniranje gena, a za usporedbu – sveučilište Cambridge takvih strojeva ima samo 30.

– Planiramo kartografirati gene milijun životinja i milijun biljaka. Napravit ćemo najveću gensku kartu na svijetu jer tako možemo poboljšati poljoprivredu – kažu u BGI-ju.

>>Europska komisija zabranit će prodaju hrane od kloniranih životinja

Komentara 2

SO
Soljženicin
19:10 15.01.2014.

pa kaj, kloniraju i budale pa nikom ništa

NO
nono
17:28 15.01.2014.

di se" kruni "ova misica na slici,volio bi doč na party poslije krunidbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije