Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medicinsko otkriće

Kineski znanstvenici razvili masku koja detektira koronavirus u zraku

COVID-19 outbreak in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS
1/3
20.09.2022.
u 12:42

Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

Kineski istraživači razvili su masku koja korisnike upozorava na izloženost covidu-19 ili gripi, piše Euronews. 

Senzor ugrađen u masku uspio je detektirati viruse covida-19, H5N1 i H1N1 u zraku u roku 10 minuta i poslati obavijesti uređaju, navodi se u studiji koju je vodilo šest znanstvenika sa Sveučilišta Tongji u Šangaju. Rezultati su objavljeni u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Matter. 

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje. Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizvedene kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona. 

“Prethodna istraživanja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku", kazao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišta i jedan od autora studije. 

Istraživači kažu da je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

VIDEO: Prvi električni 'monster truck' na svijetu oduševio publiku na sajmu automobila u Detroitu

Komentara 1

WT
WTF!
15:32 20.09.2022.

Jel ima i kakva ugradbena utičnica npr.za ruku? Ak se baterija isprazni u kritičnom momentu. Ovo već prelazi sve granice sa kojekakvim "izumima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije