Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzno istraživanje

Kineski znanstvenici prvi u svijetu promijenili gene u ljudskom embriju

embrij
screenshot/youtube
23.04.2015.
u 13:53

Mnogi protivnici promjene gena tvrde da je postupak etički pogrešan.

Kineski znanstvenici prvi su uspjeli promijeniti gene u ljudskom embriju, piše Sky News.

Voditelj istraživanja Junjiu Huang sa Sveučilišta Yat-sen u Guangzhou je otkrio da su istraživanje provodili na embrijima koji se ne mogu razviti u živu jedinku. Tim je promijenio gen odgovoran za potencijalno smrtonosan krvni poremećaj koristeći tehniku promjene gena nazvanu CRISPR za koju se sumnja da može pomoći u otklanjanju genetski nasljednih bolesti kod ljudi.

Pokušaj izazvao neželjene mutacije

Ta se tehnika već uspješno koristila u kravama, svinjama i majmunima. No, ovaj eksperiment je samo djelomično uspio jer promjena nije izvršena u svih 86 embrija podvrgnutih zahvatu.  Kod nekih je embrija pokušaj promjene izazvao neželjene mutacije u drugim genima.

- Ako se želi probati isti postupak kod 'normalnih' embrija, tada postotak mora biti 100 posto - rekao je Junjiu te dodao da su zato prekinuli sa istraživanjem. Cilj genske promjene embrija je uklanjanje genetskih bolesti prije rođenja djeteta. No, mnogi protivnici takvih metoda tvrde da je postupak etički pogrešan.

>>Evo kako su Europljani u posljednjih 8500 godina postali bijelci!

>>Dijete će imati troje roditelja: majku, oca - i zdravu donoricu

Komentara 1

Avatar slaven0
slaven0
10:52 24.04.2015.

"..CRISPR za koju se sumnja.." uopce se ne sumnja... CRISPR je revolucija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije