Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prati djelovanje država

Kina lansirala satelit za otkrivanje CO2

Satelit
Foto: Reuters/PIXSELL
22.12.2016.
u 08:09

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon Sjedinjenih Država i Japana

Kina je u četvrtak lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita, nakon Sjedinjenih Država i Japana.

"Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze", prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariškog sporazuma. 

Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači na planetu i u rujnu su zajedno objavili da su ratificirali Pariški sporazum o klimi kojim se potpisnice obvezuju ograničiti na manje od 2 stupnja Celzijevih rast temperature u odnosu na predindustrijsku razinu. Sporazum je stupio  na snagu početkom studenoga. 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:39 22.12.2016.

Guse se po svojim gradovima od CO2,a oni ce ga traziti po drugim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije