Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOUND OF LIGHT

Kako zvuči polarna svjetlost? Uz pomoć umjetne inteligencije dobili smo odgovor

Sound of Light
Foto: Robert Jurišić
1/12
29.11.2018.
u 22:08

James Sherman, dirigent i kompozitor svjetskog glasa, rasporedio je ukomponirane glazbene dijelove za orkestralni nastup simfonije zvuka svjetlosti u slavnom Brahms Hallu u Beču.

Kada brze električni nabijene čestice solarnog vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje i pritom se sudaraju s česticama zraka na nebu u polarnim krajevima nastaje prava čarolija - aurora borealis.

 

Nema osobe koju ples svjetlosti na nebu ne ostavlja bez daha, no zahvaljujući Huaweiju dobili smo odgovor na pitanje kako zvuči svjetlost. Odgovor na ovo pitanje dobili smo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji dostupnoj u mobitelu Mate 20 Pro, lovcu na auroru Kjetilu Skogli te nagrađivanom kompozitoru Marku Sayfritzu.

Analiziranje elemenata

Unutar projekta Sound of Light mobitelom je zabilježena polarna svjetlost u Norveškoj te je umjetna inteligencija prepoznala ključne značajke svjetlosti i pretvorila ih u glazbene elemente.

- Uvođenje umjetne inteligencije u svoju glazbu otvorilo je gomilu potpuno novih kreativnih mogućnosti. Sada mogu iskombinirati snimke polarne svjetlosti s AI sustavom koji analizira elemente poput boje, veličine, oblika i brzine. Potom generira razne varijacije mojih glazbenih izraza na temelju onoga što vidi. Stoga, kada AI prepozna djelomično dramatičan glazbeni show, može modulirati zvukove da odražavaju taj intenzitet u kompoziciji. Potom ja mogu uklopiti ove elemente u simfoniju - kazao je Mark Sayfritz koji je stvorio simfoniju temeljenu na snimkama.

James Sherman, dirigent i kompozitor svjetskog glasa, rasporedio je ukomponirane glazbene dijelove za orkestralni nastup simfonije zvuka svjetlosti u slavnom Brahms Hallu u Beču.

Sound of Light
1/12

- Moja uloga kao dirigenta je da oblikujem, inspiriram i upravljam izvedbom simfonije i da, uz pomoć AI-ja, udahnem život u nju. Da stvorim osjećaj kao da polarna svjetlost zaista govori kroz glazbu - kazao je Sherman.

Spektakularna izvedba

Synchron Stage orkestar, kojeg je vodio Sherman, pripremio je pravi audio-vizualni spektakl za više od 300 uzvanika iz cijelog svijeta koji su uživali u svakom trenutku i mobitelima snimali kako im aurora borealis i umjetna inteligencija 'govore' kroz muziku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije