Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako su se današnji klinci prebacili sa sportskih programa na e-sport?

HGSPOT
Foto: Promo
1/3
14.03.2019.
u 11:50

Twitch je u posljednjih nekoliko godina postao nezaobilazan online servis za gledanje i streamanje digitalnog video sadržaja.

Twitch je u posljednjih nekoliko godina postao nezaobilazan online servis za gledanje i streamanje digitalnog video sadržaja. Najveća i najpoznatija gaming zajednica od 2011. godine do danas okupila je preko 2 milijuna streamera i 100 milijuna gledatelja na mjesečnoj bazi, a veliki dio njih zarađuje upravo igranjem online igara i streamanjem. Kako su nekad teenageri okupljali online zajednice oko bendova, tako se sad okupljaju na Twitch kanalima i društvenim mrežama popularnih streamera i e-sports igrača. 

To ni ne čudi kada se analiziraju brojevi iz jedne od najbrže rastućih industrija na svijetu. Prema Forbesu, prihodi u industriji e-sporta za 2017. godinu su na globalnoj razini iznosili 655 milijuna dolara, u prošloj godini je taj iznos bio 865 milijuna dolara, dok se za 2019. godinu procjenjuje da bi taj broj mogao doseći oko 1,1 milijardu dolara. Gledanje streamova je potpuno besplatno i to je vjerojatno razlog zašto je Twitch tako brzo postao popularan.

Iako ovi brojevi djeluju pomalo znanstveno-fantastično, pa čak i nerealno, hrvatski teenageri i tzv. generacija ''Z'' nisu imuni na ovaj globalni trend. Jedan od glavnih razloga za to je zasigurno to da nisu potrebni posebni preduvjeti za streaming. Današnji ''klinci'' to rade iz udobnosti vlastite sobe, a sve što je za početak potrebno su: pristup internetu, računalo na kojem se može igrati željena igrica, web kamera, Twitch korisnički račun i to je otprilike to.

Foto: Arena Hospitality Group

Odlučili smo se primiti posla i na svom primjeru prikazati da nije komplicirano. Za testiranje smo uzeli Intel Core i7 Dell G3 gaming laptop, jer kod igranja Fortnitea želimo savršeno glatku izvedbu bez polomljenih ''frameova'' ili kašnjenja u odazivu slike. Zapravo jedino bitno kod streaminga, je osigurati dovoljno brzu internetsku povezanost i dovoljno jaku konfiguraciju računala da bi streaming bio bez prekida i vremenskog odmaka ''laga''. Dell gaming laptope, kao i druge poznate brandove gaming laptopa možeš pronaći u HGSHOPU.

Laptop koji smo uzeli za testiranje je baziran na Intelovom procesoru 8. generacije, s 16 GB radne memorije, SSD diskom  M.2 PCIe 512GB i nVidia GeForce GTX 1050 Ti grafičkom karticom koja omogućuje savršeni gaming doživljaj. Osim gaming doživljaja, ova konfiguracija je idealna za naknadnu obradu popratnih video sadržaja koje streameri stavljaju na društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Youtube. Kako ovaj laptop ima HD 720p web kameru, u ovom slučaju nije potrebno koristiti vanjsku, pa nam zapravo nije potrebno ništa drugo osim pristupa internetu i aktivnog Twitch korisničkog računa.

KAKO STREAMATI?

Postoje dvije vrste Twitch streaminga ''običan'' streaming koji je baziran isključivo na streamanju video sadržaja i onaj koji uz video na profilu nudi opcije rekama, sponzorstava i donacija koje streameri mogu primati od gledatelja i drugih streamera u zajednici. U ovom vodiču za buduće streamere, odlučili smo približiti proces registracije i postavljanja Twitch računa koji uključuje donacije i sponzorstva.

Foto: Arena Hospitality Group

POSTUPAK AKTIVACIJE I POVEZIVANJA TWITCH RAČUNA:

  • Za streamanje na Twitchu potreban je Twitch korisnički račun koji se može kreirati u nekoliko klikova. Sve što je potrebno napraviti jest unijeti password, svoju e-mail adresu i smisliti neko lako pamtljivo ili upečatljivo korisničko ime (username)
  • Osim toga, za primanje donacija i sponzorstava potreban je OBS (Open Broadcaster Software) softver koji emitira stream na Twitch. OBS je dostupan na Windows i macOS operativnim sustavima, te je besplatan za preuzimanje.
  • Kada OBS instaliran, sljedeći korak je otići u settings i kliknuti na “stream” i tamo označiti Twitch kao servis odnosno “service”. 
  • Nakon toga potrebno je otvoriti Twitch web stranicu i kliknuti na “settings”, tamo odabrati opciju “stream key” i kliknuti na “show key”.
  • “Show key” polje je potrebno kopirati i zalijepiti ga u OBS u polje pod nazivom “stream key”.
  • To je to! Nakon ovog koraka, Twitch račun je spreman za streamanje.
  • Kao dodatni bonus streamovi se direktno preko Twitcha mogu postaviti na Youtube, te se mogu povezati s Facebook i Twitter korisničkim računima.

Nakon posljednjeg koraka, sve što je potrebno je pritisnuti gumb ''Stream'' i naravno upaliti igru koju korisnik želi igrati pred svojim gledateljima. Sve tehničke zahtjeve kao što su gaming laptop, stolno računalo, web kamera ili ostale prepreke na putu do streaminga možeš riješiti na mjestu gdje živi tehnolgija -  HGSPOTu, te sve ostale informacije pronaći na web stranici ili društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin.   

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije