Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZVAO NIZ REAKCIJA

Kako je Elon Musk jednom objavom na Twitteru uzdrmao svijet kriptovaluta: 'Evo zašto napuštamo bitcoin'

FILE PHOTO: Tesla Inc CEO Elon Musk walks next to a screen showing an image of Tesla Model 3 car during an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
13.05.2021.
u 09:39

Službeno, odluka Elona Muska da ne prodaje više Teslu za bitcoine prevelika je potrošnja energije za rudarenje te kriptovalute. No postoje i neki drugi elementi zbog kojih je tako odlučio

Nakon što je s Twittera otjeran Donald Trump, ostao je samo jedan čovjek koji samo jednim tweetom može učiniti tektonski pomak u nekoj sferi. Ovoga puta Elon Musk svojim je noćašnjim postom na Twitteru utjecao na bitcoin, kriptovalutu koja nakon stanke od koju godinu ipak ide prema najoptimističnijoj prognozi, a to je da bi u nekom trenutku mogao vrijediti i 100.000 dolara.

Samo, to se sigurno neće dogoditi ove godine nakon što je šef Tesle objavio kako ta njegova tvrtka više neće prodavati svoje automobile za bitcoine. Službeno, to je zato što rudarenje bitcoina zahtijeva ozbiljne količine električne energije, poglavito kad se radi o farmama bitcoina, grozdovima računala upregnutih u tu aktivnost, a oni, usput, isijavaju velike količine topline. Tako je, onda, rudarenje bitcoina u suprotnosti s onim što Tesla zastupa, a to je čista vožnja, daleko niža potrošnja energije negoli je to slučaj s današnjim konvencionalnim automobilima.

"Tesla je suspendirao kupnju vozila korištenjem bitcoina. Zabrinuti smo zbog naglog povećanja korištenja fosilnih goriva za rudarenje bitcoina i transakcije, poglavito ugljena koji je najgori po emisijama od svih goriva. Kriptovalute su dobra ideja na nekoliko razina te vjerujemo da imaju svijetlu budućnost, ali to se ne može dogoditi uz visoku cijenu po okoliš. Tesla neće ni prodavati bitcoine te ih namjeravamo koristiti za transakcije čim se rudarenje počne obavljati energijom iz održivih izvora. Također gledamo prema drugim kriptovalutama koje koriste manje od 1 posto energije potrebne za bitcoine", napisao je Musk u svojem tweetu.

S te strane on je u pravu, jer se procjenjuje kako godišnje rudarenje potroši energije koliko je potrošila Nizozemska 2019. godine. Taj je post odmah izazvao pad vrijednosti bitcoina od 10 posto što je, prirodno, izazvalo ogromno nezadovoljstvo sve većeg broja ulagača u tu kriptovalutu.

Malo je kome navedeni razlog bio dovoljan, pogotovo nakon što je u veljači objavljeno kako je Tesla kupio bitcoine u vrijednosti od milijarde i pol dolara prije nego što će tu kriptovalutu prihvatiti i kao službeno sredstvo plaćanja od ožujka. I točno je da su neki analitičari očekivali da će se ovo dogoditi, kao što je točno da je Musk doživio mnogo kritika zbog činjenice da rudarenje vuče toliko energije pa nema nekog smisla čistog Teslu kupiti takvim, "prljavim" novcem.

Foto: Reuters/PIXSELL

No, posljednjih nekoliko mjeseci Musk dosta ozbiljno promovira jednu drugu kriptovalutu, dogecoin. Ta je valuta osnovana više kao šala, upravo kako bi se ismijalo kriptovalute, pa se i Muskovo poigravanje s njom činilo upravo šalom. No, kada on nešto objavi, tada se na to ''nešto'' privuče golema pozornost, pa je vrijednost dogecoina postupna rasla. Dan prije objave o bitcoinu, objavio je na svojem profilu anketu – želite li Teslu kupovati dogecoinima?

Čak 78,2 posto odgovorilo je potvrdno. Nešto ranije, u nedjelju, objavio je kako će SpaceX prihvaćati dogecoin kao sredstvo plaćanja za misiju na Mjesec koja je na rasporedu sljedeće godine. A to je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je dogecoin na popularnom Saturday Night Liveu nazvao – prevarom. Dakle, sasvim je sigurno da je u ovih tjedan dana Elon Musk masno zaradio, no nije nemoguće da je tu bilo i neke druge vrste pritiska.

Naime, najjači svjetski rudari bitcoina su Kinezi, na njih otpada čak 70 posto izrudarenih kriptovaluta. Osim što njih čista energija i ne zanima pretjerano, dobro su poznata upozorenja nove američke administracije u odnosu na Kinu, pa je svakako dobro došlo malo im poremetiti planove uz pomoć nekoga poput Elona Muska i njegova Tesle.

Moguće je da će se stvar riješiti i tako da se uvede zeleni bitcoin kod kojega bi se utvrđivalo kakvom se energijom rudario. Do tada ostaju druge kriptovalute, no teško je reći hoće li ethereum ili neka druga valuta dostići približno takvu vrijednost koju danas ima bitcoin, a to je trenutačno 317.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
11:41 13.05.2021.

čovjek manipulira tržištem, ovom izjavom može cijena pasti, on pokupuje par tisuća coina i onda cijena opet skoči lagano.. sve je to igra

Avatar Crni labud
Crni labud
10:35 13.05.2021.

Kupio je bitcoine prije objave o prihvaćanju bitcoina u Tesli, prodao ih prije objave o odbijanju bitcoina. I sve unutar par mjeseci.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:07 13.05.2021.

Multimilijarderi na isti nacin manipuliraju i cijenama dionica na burzama. Bez da prstom mrdnu oni se obogate za dodatnih barem nekoliko stotina milijuna US$. Dovoljno je da naprimjer Warren Buffett kupi dionice neke tvrtke u vrijednosti od milijardu ili dvije US$, i vrijednost dionica te tvrtke ce preko noci porasti za 5 ili 10%! A manipuliraju nas i na stotine drugih nacina... tako da uskoro ocekujem i slijedeci val ove plandemije slavnog virusa, sa kud i kamo vise mrtvih. A sluzbeni razlog za naglo povecanje smrtnosti od slavnog virusa ce biti nove mutacije i sojevi, a stvarni razlog ce biti posljedice cijepljenja, s tim sto ce se zrtve cjepiva brojati u zrtve slavnog virusa... I naravno, nece nedostajati ovaca glinenog mozga koje ce kupiti tu pricu. Ako im nije nimalo sumnjivo to sto je preko 200 virusa sezonske gripe doslovce iscezlo u zadnjih godinu dana, zasto bi im bilo sumnjivo to da ljudi umiru mnogo cesce otkad su se cijepili protiv slavnog virusa?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije