Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vaše tijelo prolazi kroz različite faze tijekom dana: Iskoristite ih!

Huawei
Foto: Huawei
1/5
22.10.2019.
u 12:33

Zamislite 24-satni unutarnji sat koji radi u pozadini vašeg mozga te ima redovne cikluse između pospanosti i budnosti

Naša tijela rade prema 24-satnom rasporedu koji se zove cirkadijalni ritam ili "tjelesni sat". Regulira mnoge fiziološke procese i govori nam kada spavati, jesti ili biti aktivan. Poremećen ritam utječe na naše zdravlje i dobrobit. Ali kad probijete njegov kod, možete postati zdraviji.

Što je to cirkadijalni ritam?

Zamislite 24-satni unutarnji sat koji radi u pozadini vašeg mozga te ima redovne cikluse između pospanosti i budnosti. Na sat mogu utjecati okolišni čimbenici, poput sunčeve svjetlosti i temperature, ali ovisno o ciklusu možemo se osjećati budni i puni energije ili umorni i iscrpljeni. Zbog toga se također naziva i ciklus spavanja i budnosti.

Poremećen cirkadijalni ritam često je povezan s povećanim šansama za kardiovaskularno oboljenje, pretilost te čak neurološke probleme, uključujući i depresiju. Zato je izrazito važno naučiti živjeti u skladu sa satom.

Kako radi tjelesni sat

Godine 2017. godine, Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je Jeffreyu C. Hallu, Michaelu Rosbashu i Michaelu W. Youngu za njihova otkrića u području ciklusa spavanja i budnosti. Ovi su znanstvenici dokazali kako naš unutarnji sat prilagođava našu fiziologiju različitim fazama dana. Sat regulira kritične funkcije kao što su ponašanje, razina hormona, san, tjelesna temperatura i metabolizam. Na našu dobrobit utječe kada postoji privremena neusklađenost između našeg vanjskog okruženja i unutarnjeg biološkog sata, na primjer, kada putujemo kroz nekoliko vremenskih zona i doživimo „jet lag“. Također, postoje indikacije da je kronično neusklađivanje između našeg načina života i ritma koji diktira naš unutarnji mjerač vremena povezano s povećanim rizikom za razne bolesti.

Foto: Huawei

Jutro, buđenje i priprema

5:00 - 6:00
Tijelo se budi. Povećava se razina muškog testosterona, kao i libido. Tijelo proizvodi više kortizola (hormona stresa) i inzulina (pomaže hranjivim tvarima da dođu do tjelesnih stanica). Pada šećer u krvi, koji se pretvara u glikogen.

7:00 - 9:00
Vrijeme je za ustajanje. Povećava se krvni tlak, metabolizam se pojačava pa je dobar i zdrav doručak dobra ideja jer će prvi put u danu dati energiju. Suprotno mnogim uvjerenjima, nije najbolje vrijeme za fizičku aktivnost i trening. Mišići i zglobovi su i dalje kruti, tako da može doći do ozljeda. Krvne žile ujutro su i dalje sužene i zato se povećava mogućnost srčanih i moždanih udara.

Podne – uspon i pad

10:00 – 12:00
Vrhunac fizičkih i intelektualnih sposobnosti. Mozak djeluje učinkovito i kreativno, a tijelo je dobro koordinirano i može podnijeti jače napore. To je također faza dobrog raspoloženja i sreće.

13:00 - 15:00
Kriza sredinom dana i manjak energije. Tijelo zahtijeva hranu i ono je orijentirano na probavu. Jetra zadržava glikogen pa mišići nemaju dovoljno energije. Kratki san nije loša ideja.

Foto: Huawei

Poslijepodne

15:00 – 17:00
Još jedan uspon: najveća kardiovaskularna učinkovitost i snaga mišića. Temperatura tijela je visoka. Pravo je vrijeme za vježbanje. Također – najveća je tolerancija boli. Razmotrite stomatologa, kozmetičara ili bilo kakvu malu intervenciju.

17:00 - 19:00
Visoka aktivnost mozga (iako ne kao ranije) povezana s kreativnošću i katalogiziranjem informacija kako bi rad bio produktivan. Osjećaj okusa je najoštriji i najrafiniraniji. Posljednji obrok treba jesti do 19:00, jer se metabolizam usporava.

Večer – prije sna

19:00 - 22:00
Nizak krvni tlak i puls. Melatonin se počinje oslobađati. Koncentracija se smanjuje i tijelo postaje uspavano. Ako nešto pojedete, ometat će vam san jer se neće probaviti pravilno.

22:00 - 24:00
Cijelo se tijelo priprema za odmor. Odlazak u krevet nakon ponoći rezultira poteškoćama u spavanju kasnije te je ono vrijednosno slabije.

San

2:00 - 3:00
Najbolja kvaliteta sna. Mozak isključuje svijest i pojavljuju se najbolji i najzanimljiviji snovi.

Pratite svoje zdravstvene parametre
Dobro je stalno pratiti svoje zdravstvene parametre. Huawei je posvećen pomaganju potrošačima u boljem upravljanju vlastitim zdravljem koristeći inteligentne nosive uređaje poput sata Huawei Watch GT 2.

Foto: Huawei

HUAWEI TruSleep™ 2.0 prati kvalitetu sna, prati rad srca i kvalitetu disanja u stvarnom vremenu i analizom velikih podataka daje ocjenu kvalitete spavanja. U kombinaciji s Huawei AI tehnologijom, precizno identificira šest tipičnih problema sa spavanjem, kao što su poteškoće u snu, plitko spavanje, lagano spavanje tokom noći, rano buđenje, višestruki snovi i nepravilan raspored spavanja. Također nudi stotine prijedloga za poboljšanje sna i prilagođene usluge spavanja, kao što su: meditacija, vježbe dubokog sna, brzo opuštanje, kasnonoćno spavanje itd. Uz to, dostupno je i osam izvještaja o spavanju, uključujući trajanje noćnog sna, omjer dubokog sna, omjer plitkog sna, omjer REM faze, duboki kontinuitet sna, budna vremena, kvaliteta dišnog sustava, sveobuhvatno praćenje te preporuke za spavanje.

Huawei Watch GT 2 također pomaže u praćenju bradikardije i zatajenja srca. Osim u sportskom načinu, korisnik će biti obaviješten ako je brzina otkucaja srca iznad 100 bpm ili ispod 50 bpm duže od 10 minuta.

Huawei Watch GT 2 dostupan je s posebnom HUAWEI TruRelax™ tehnologijom, koja korisnicima pomaže da se oslobode stresa tako što bilježe vrijednosti HRV (promjenjivost otkucaja srca) te pružaju povratne informacije o korisnikovom indeksu stresa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije