Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz NOKIA laboratorija

Kako fiksna bežična mreža i 5G generiraju prihode

04.05.2021.
u 10:21

Važnost gradnje optičkih mreža jednaka je onoj koju je imala gradnja cesta prije nekoliko stoljeća

Ulaganje u 5G mreže raste u cijelom svijetu, i to iz vrlo očitog razloga. Korisnici jedva čekaju da se domognu poboljšane mobilne širokopojasne 5G mreže ne bi li mogli ‘streamati‘ videozapise u pokretu, uvjereni su u Nokiji. No postoji izazov za operatore koji ulažu u 5G: prema nedavnom istraživanju tržišta krajnjih korisnika koje je u ime Nokije proveo Parks Associates, potrošači za to ne žele platiti više negoli za trenutačne mobilne usluge.

Stoga se postavlja pitanje kako operatori mogu osigurati dobar povrat svojih ulaganja u 5G. Odgovor koji nudi Nokia jest: s fiksnim bežičnim pristupom (FWA).
Operatori vjeruju da je FWA drugi najatraktivniji način upotrebe 5G mreže nakon eMBB-a, prema drugom istraživanju koje je nedavno naručila Nokia, a provela ga je Omdia. Istraživanje Parks Associatesa to potvrđuje: 66 posto korisnika zadovoljno je što im se kućni širokopojasni pristup pruža putem 5G FWA.

Iako ne razumiju nužno tehnologiju, korisnici znaju da su im brzina i smanjeno kašnjenje odziva veze zahvaljujući 5G korisni i kod kuće. U pravu su, naravno. Sposobnost 5G mreže za povećanje kapaciteta, i to za 10 – 25 posto u odnosu na 4G zauvijek će promijeniti performanse fiksnog bežičnog pristupa, a s 5G, FWA napokon može ispuniti svoje obećanje. Usluge 5G FWA omogućuju mobilnim operatorima da dodaju nove mogućnosti prihoda, i to s povećanim ARPU-om (mjesečni prosječni prihod po korisniku) u paketu. Konvergentnim operatorima pruža mogućnost povezivanja pretplatnika što možda nisu postigli na fiksnoj mreži. I za razliku od mobilne širokopojasne mreže, FWA također otvara vrata novim mogućnostima za zaradu na videu i igrama. Činjenica je da FWA pomaže u otplati ulaganja u novu infrastrukturu mobilne mreže nove generacije – 5G.

5G FWA pruža fleksibilnost operatorima. Konvergirani operatori s ADSL mrežama koji se danas bore za opstanak, uz 5G FWA dobit će povećanje brzine bez ulaganja u novu fizičku infrastrukturu. To je posebno korisno u regijama s nacionalnim širokopojasnim planovima koji nalažu brzu primjenu većih širokopojasnih brzina. Budući da se 5G FWA može brzo implementirati, to je dobar alat za povezivanje kućanstava tijekom implementacije FTTH-a jer osigurava lojalnost pretplatnika dok se optička mreža još uvijek gradi. Pretplatnici se mogu prebaciti na optiku kada ona bude dostupna i oslobodi spektar za ostale načine korištenja u budućnosti. Ne treba zaboraviti ni tvrtke.

Brzine 5G FWA savršene su za male i srednje tvrtke, pružajući još jedan izvor prihoda za operatore. Za veća poduzeća može se koristiti pri povezivanju udaljenih zgrada ili pružanje rezervne veze u slučaju kvara fiksne mreže.Bez obzira na to koristi li se kao dio mobilnog paketa za povećanje ARPU-a, povezivanje kućanstava do kojih se ne može doći optikom, u nedostupnim područjima ili pri povezivanju tvrtki, 5G FWA je pravo rješenje.Iz perspektive portfelja, rješenja Nokia FastMile uključuju unutarnju i vanjsku opremu te osiguravaju dobit za industrije koja će maksimalno ulagati u 5G .

Inače, kad je riječ o mrežama nove generacije, u Nokiji su, tvrde, predani izgradnji održivog gigabitnog svijeta. Već dugi niz godina rade na smanjenju utjecaja širokopojasnih proizvoda na okoliš te paze na energiju koju troše pri korištenju. Posvećeni su širenju ekoloških prednosti širokopojasne mreže na što veći broj ljudi.

Ovaj pristup u Nokiji nazivaju širokopojasnom nulom: fiksne mreže koje postižu nula emisija, a nula ljudi isključeno je iz društvenih, ekonomskih i ekoloških dobrobiti brze širokopojasne mreže. Važnost gradnje optičkih mreža jednaka je onoj koju je imala gradnja cesta prije nekoliko stoljeća. Sama riječ “održivost” naglašava nešto što trajno. Objašnjava interes koji operatori imaju za optiku, kao temelj za robusnu mrežnu infrastrukturu koja se na održiv način može nositi s budućim zahtjevima.

O ptička vlakna znatno su ekološki prihvatljivija od ostalih vrsta fiksnih širokopojasnih mreža. Zbog skalabilnosti budućnosti i većeg kapaciteta svjetlovodne su mreže energetski najučinkovitije rješenje. Većina operatora u procesu je nadogradnje starijih bakrenih i kabelskih mreža optičke mreže. Prelazak na tehnologiju optičkih mreža osigurava da eksplozija potražnje za podacima ne dovodi do masovnog povećanja emisija; emisije su se zapravo smanjile posljednjih godina. Sveukupno, od 2007. godine potrošnja električne energije u kućanstvima smanjena je za 38 posto, dok su brzine povećane za faktor 64. To su dobre vijesti za budućnost, jer optika postaje neophodna našim širokopojasnim potrebama. Optička vlakna su očito zelena tehnologija budućnosti.

FTTH kombinira najniže energetske zahtjeve s najboljim širokopojasnim performansama, vrhunskom skalabilnošću i razvojem propusnosti. Kupci dobivaju bolje iskustvo, a operatori veću pouzdanost i niži OPEX te smanjuju ugljični otisak. Nokijina odgovornost ovdje ne staje. Kako kažu: – Svjesni smo da optičkim mrežama i dalje treba znatna energija za rad i moramo biti neumorni u svojim naporima da odvojimo sve veću potrošnju energije od budućeg rasta prometa. Stoga puno ulažemo u inovacije koje štede energiju kako bismo smanjili taj utjecaj. Jedan od primjera je naš Quillion čipset . Quillion nam omogućuje izradu energetski optimiziranih linijskih kartica za širokopojasnu optiku i bakar s većom gustoćom priključaka, integriranim značajkama za uštedu energije i većom propusnošću po vatu. Što se tiče energetske učinkovitosti, Quillion nas već pozicionira u budućnost te smanjuje potrošnju energije za operatore za više od 50 posto. Odlučili smo da ćemo i dalje koristiti najbolje prakse u svojoj održivosti u svemu što radimo. Svakom generacijom naših rješenja pomažemo u povećanju kapaciteta, istodobno smanjujući energiju po bitu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije