Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOKIA savjetuje:

Kako dobiti najbolje igračko iskustvo s kućnog Wi-Fi-ja

playstation
Foto: Pixsell
1/3
23.12.2020.
u 12:48

Wi-Fi Mesh puno je napredniji i optimiziraniji način povećanja dosega Wi-Fi mreže

Ako kod kuće imate tinejdžere koji si vrijeme pandemije krate igranjem online igara, sigurno ste zamijetili porast pritužbi na „kašnjenje“, ili ste suočeni s komentarima poput: „Stalno me ubijaju“ ili čak napadima bijesa igrača!, piše to na Nokijinu blogu Gino Dion, voditelj Odjela inovativnih rješenja fiksnih mreža. Kako navodi, ne treba sve biti tako, iskustvo igranja igara putem Wi-Fi-ja može se popraviti. Evo nekoliko savjeta koji mogu poboljšati iskustvo na osobnim računalima, konzolama i mobilnim uređajima, što će gaming “neugodnosti” svesti na minimum.

Foto: Nokia

Opseg od 2,4 GHz dio je bežičnog spektra koji se koristi prema prvim Wi-Fi standardima. Koristi preklapajuće skupove frekvencija koji se nazivaju “kanali”. Primijetit ćete da su kanali 1, 6 i 11 crvene boje; oni predstavljaju tri kanala koji se međusobno ne preklapaju i stoga su obično najbolji kandidati za upotrebu jer ćete minimizirati rizike od smetnji s ostalim Wi-Fi mrežama u tom području. Pojas 2,4 GHz koriste i drugi bežični uređaji (baby monitori, sigurnosne kamere, igraće slušalice itd.), a smetnje može izazvati “bučno” okruženje u gusto naseljenim područjima ili u domovima s mnogim bežičnim uređajima.

Wi-Fi Mesh

Wi-Fi opseg od 5 GHz s druge strane nema preklapajuće kanale, puno je manje gužve i može pružiti puno veći kapacitet. Međutim, to čini pod cijenu pokrivanja; iako ćete dobiti bolji i brži signal na 5 GHz, on ne pokriva prostor kao 2,4 GHz signal. Najbolje je da prvo pokušate iskoristiti 5 GHz na uređaju i vratite se na 2,4 GHz ako je domet premali.

Wi-Fi pojačivač signala popularan je način povećanja pokrivenosti u cijelom domu.

Oni prihvaćaju i prosljeđuju promet uređaja koji koriste vaš Wi-Fi spektar za prosljeđivanje prometa na glavni usmjerivač, pod cijenu brzine i kašnjenja. No ono što predlažu iz Nokije jest da umjesto toga uložite u Wi-Fi Mesh, koji je puno napredniji i optimiziraniji način povećanja dosega Wi-Fi mreže, istovremeno smanjujući Wi-Fi “porez” koji dolazi s korištenjem tzv. “ekstendera”.

Još ne upotrebljavate Wi-Fi 6?

Razmislite o upotrebi Etherneta za igraće konzole. Do nedavno objavljenih Wi-Fi 6 standarda, Wi-Fi je uvijek bio usluga „trenutačno najbolje dostupne razine“, što dovodi do nestabilnosti brzine prijenosa i, što je još važnije, kašnjenja. Wi-Fi 6 to dramatično mijenja korištenjem OFDMA kodiranja signala (višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom), koji se koristi u staničnim mobilnim mrežama, kako bi se osigurala mnogo manja kašnjenja (čak 75 posto u nekim slučajevima). Kako je Wi-Fi 6 još uvijek u nastajanju, trenutačne ga igraće konzole ni ne podržavaju. Dakle, najbolje je povezati vaš Xbox, PS4 itd. kablom na Ethernet ako je ikako moguće.Znam – vaša se igraća konzola možda neće nalaziti u blizini vaše Wi-Fi pristupne točke, ali tu dobro dolaze prethodni savjeti o korištenju prave Wi-Fi mreže.

Većina Wi-Fi mrežnih čvorova ima Ethernet priključke pa ih jednostavno stavite blizu svoje igraće konzole kako biste mogli to iskoristiti, savjetuje Dion. QoS (Quality of Service) optimizacija igara.oš jedan trik koji će vam znatno pomoći je da konfigurirate svoj Wi-Fi tako da daje prioritet određenim vrstama prometa; u ovom slučaju – igranju.

Foto: Nokia

Ovo je malo zahtjevnije i razlikuje se ovisno o vašem davatelju usluga širokopojasnog pristupa. Morat ćete pristupiti aplikaciji ili web-sučelju svoje Wi-Fi platforme. Većina operatora nudi unaprijed konfigurirane QoS predloške za najpopularnije igre (Fortnite, Call of Duty, Apex Legends, itd.). Morali biste se moći kretati sustavom izbornika kako biste pronašli optimizacije igara QoS i odabrali kojim igrama želite dati prioritet. Kad to učinite, vaša Wi-Fi platforma moći će upravljati prometom tako da daje prioritet onome što ste odabrali, smanjujući neslavno “kašnjenje” (latenciju) i pružajući bolje igračko iskustvo •

Komentara 1

ZN
znam
14:18 23.12.2020.

Za temu WiFi-ja molim procitati: What It’s Like to Be Allergic to Wi-Fi. WiFi je zabranjen u Francuskoj, Isrealu, Cipru u skolama i vrticima. Sluzbeni savjet Odjela za javno zdravstvo regije Salzburg je da se WLAN i DECT ne koriste u skolama ili vrticima. Mnogi znanstvenici govore o instaliranju WiFi-ja u bolnicama kao uzroku superotpornosti bakterija na antibiotike. Dr Klinghardt ima protokol za pomoc djeci sa autizmom uz predujvet smanjenje EMF-a. Poznajem nekoliko doktora koji u svom uredu ne koriste WiFi. Naravno sa druge strane imate industriju koja propagira uporabu WiFi-ja i puno korisnika bez za sada vidljivih ucinaka na zdravlje. To ne znaci da WiFi, kao i sva bezicna tehnologija, nije stetan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije