Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITAL TAKEOVER

Kako ćemo trošiti novac ako on više neće postojati?

dt
16.07.2020.
u 13:00

Budućnost financija i novčanih transakcija leži u virtualnoj tehnologiji, a Fintech usluge svakodnevno već sad koristi velik broj Hrvata. Saznajte kako će izgledati novac za 20 godina i zašto neke svjetske banke koriste sve popularniji blockchain sustav

Iako sama riječ Fintech zvuči futuristički i komplicirano, Fintech je uvriježena sadašnjost i jednostavna za objasniti – radi se o aplikaciji tehnologije koja rješava problem u financijskom sustavu ili gradi novu financijsku uslugu i inovaciju. Fintech se odnosi na tvrtke koje uz pomoć moderne tehnologije nude pojedincu inovativnu zamjenu za standardne bankarske usluge, od mobilne aplikacije do kriptovaluta, a ono što je svim fintech kompanijama zajedničko je korištenje interneta, mobilnih uređaja, posebnih softvera ili cloud servisa.

Keks Pay aplikacija – fintech usluga koju koristi preko sto tisuća Hrvata

Velike banke danas se često vežu uz fintech poslovanje. Logično je da su one i predvodnici primjene novih tehnologija vezanih uz transakcije jer upravo ih to čini bližima korisnicima. Cilj banaka širom svijeta jest razviti nove digitalne proizvode i usluge koje korisniku omogućuju bolje iskustvo te bržu i sigurniju svakodnevnu primjenu.

A kako na domaćem tržištu odlično funkcionira nova transakcijska tehnologija dokazuje i Keks Pay, prvo bankarsko rješenje u Hrvatskoj koje je namijenjeno svim zainteresiranim korisnicima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun. Iako se primarno radi o usluzi Erste banke, u konačnici nije važno u kojoj banci imate otvoren račun niti kome šaljete novac. Primati sredstva možete čak i iz inozemstva bez naknade za prijenos novca. Aplikacijom se jednostavno i brzo prenosi novac i to na broj mobitela, bez upisivanja IBAN-a (potrebno ga je upisati samo jednom i to prilikom registracije). Novac sjeda u najkraćem roku - već isti ili idući dan. Keks pay aplikacijom možete plaćati na određenim prodajnim mjestima i webshopovima, donirati humanitarnim organizacijama ili platiti parking ili  nadoplatiti ENC. Besplatna je, a o njenim prednostima govorit će u stručnom predavanju na Digital Takeoveru Dejan Donev, voditelj tima za digitalnu transformaciju Erste banke.

I Hrvati imaju digitalni novac

U financijskim tehnologijama, i Hrvatska prati korak sa svjetskim trendovima i to ne samo u uporabi. Nekoliko hrvatskih kompanija svojim se inovacijama i rješenjima ističu i na svjetskoj razini, pa se tako na području kriptovaluta kao najvažniji pokazao Electrocoin koji je u 2018. godini ostvario gotovo 200 milijuna kuna prometa kod nas. Razvoj kriptovaluta u Hrvatskoj je počeo polovicom 2013. godine otvaranjem prve kripto burze BitKonan, koja, poput svake prave burze, od korisnika zahtijeva složene procese uporabe i potvrđivanja identiteta. Početkom 2014. u razvoj tržišta uključuje se Electrocoin s uslugom Bitcoin mjenjačnica, jednostavnim on-line alatom za kupoprodaju raznovrsnih kriptovaluta i njihovo pretvaranje u hrvatske kune.

Blockchain: tehnologija budućnosti bankarskog poslovanja

Kad je riječ o najnovijim financijskim tehnologijama, sigurno je jedno – nitko ne želi zaostajati za konkurencijom pa je tako budućnost financija koja leži u Blockchain tehnologiji jedan od najvažnijih tema financijskog svijeta – sustav koji se bazira na podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac i u kojem svaki novi blok zavisi o vrijednosti prve starije karike danas koriste mnoge istaknute međunarodne institucije u svakodnevnom poslovanju.

Tanja Bivic Plankar: Blockchain tehnologija garancija je transparentnosti

Predsjednica organizacije Blockchain Alliance Europe Tanja Bivic Plankar trenutno je jedna od najvećih europskih stručnjakinja na području blockchain tehnologije, za koju kaže da je ulaznica u bolji, pravedniji i transparentniji svijet.
'Blockchain tehnologija već danas članovima našeg društva omogućuje da kontroliraju što se događa s njihovim financijama i podacima.  U Blockchain Alliance Europe fokusiramo se na edukaciju i demistifikaciju jer vjerujemo da nas samo obrazovana zajednica može dovesti do masovne upotrebe blockchain tehnologije i kripto imovine' – kazala je Bivic Plankar u nedavnom intervjuu povodom svog gostovanja na najvećem regionalnom summitu & expou Digital Takeover gdje će održati predavanje na temu važnosti blockchain tehnologije u budućim ekonomskim interesima i svjetskim biznis organizacijama.
Saznajte što o svemu kažu stručnjaci: Interaktivna rasprava stručnjaka o Blockchain tehnologiji, umjetnoj inteligenciji i podatkovnoj znanosti

U društvu s trendom otvorenog bankarstva stiže i sve više, kako ih na stranim tržištima popularno nazivaju, “fintech disruptora” i brojnih fintech mogućnosti, a osim stranih rješenja vidimo kako ovaj trend donosi veliki interes i među hrvatskim start-upima i kompanijama. Na ove brojne domaće i strane fintech igrače banke nikako ne ostaju ravnodušne nudeći i razvijajući svoja rješenja – jer je više nego ikad važno držati korak s rapidnom promjenom financijskog tržišta kako bi se ostalo u igri.

Rijetko gdje se na jednom mjestu mogu dobiti odgovori na sva ova pitanja jer nedoumice poput one čeka li nas osobni bankar i savjetnik na zaslonu mobitela ili smartwatcha te koliko su krajnji korisnici u novoj financijskoj sigurni sve su češća pitanja prosječnih građana. Stoga, imamo dobru vijest, u panelu pod nazovimo 'Ka-ching no more with FinTech', na nadolazećem Digital Takeoveru 8. i 9 rujna na Zagrebačkom Velesajmu odgovore ne ova i druga pitanja dat će neki od najeminentnijih domaćih financijskih stručnjaka.  

Moderator Oleg Maštruko ugostit će u panelu Borisa Agatića, stručnjaka koji se posljednje 4 godine intenzivno bavi područjem blockchain tehnologije i fintechaFilipa Šaravanjuvišeg analitičara i fintech koordinatora koji upravlja radom HANFA-inog Inovacijskog kluba te proučava elemente na kojima se temelji budućnost financijskih usluga, Linarda Martinčevićastručnjaka HNB-a za teme vezane uz financijske tehnologije i međunarodne financije te Vuka Vukovića, jednog od osnivača i izvršnog direktora tvrtke Oraclum Intelligence Systems, kompanije koja se koristi društvenim mrežama za predviđanje rezultata izbora. U panelu će sudjelovati i Ana Zovkodirektorica Sektora za digitalni razvoj u Croatia osiguranju koja će ujedno predstaviti i sve prednosti nove aplikacije Moja Croatia koja omogućava jednostavan pregled osiguranja i digitalnih zdravstvenih kartica na jednom mjestu, plaćanje računa i obnovu polica, prijavu šteta i praćenje njezinog statusa rješavanja.

Događaj koji ne smijete propustiti

Najveći regionalni inovacijski i transformacijski summit & expo Digital Takeover 2020. dolazi na jesen  u novom izdanju, trajat će puna dva dana, a više od 65 vrhunskih svjetskih i domaćih predavača te preko 40 expo izlagača na Zagrebačkom će Velesajmu 8. i 9. rujna u više od 25 sata programa predstaviti budućnost koja će oblikovati naš svakodnevni život, biznis i razne industrije u 21. stoljeću.  

Ovogodišnji sadržaj donosi još više sadržaja i edukacije, a ekskluzivnost mu svakako daje naglasak na najnovija dostignuća te trendove budućnosti kao i neke od najvažnijih stručnjaka i predavača iz cijelog svijeta - suosnivač Netflixa, Marc Randolph, slavni performer Stelarc, LEGO vizionar, Lars Silberbauer  i mnogi drugi.

Novi Digital Takeover širi svoj fokus na područje financija, medija, marketinga i telekomunikacija, automobilske i prehrambene industrije, farmacije, blockchain tehnologije, retaila i digitalizacije država čime evidentno postaje nezaobilazan događaj u 2020. - više o predavačima saznajte na www.digitaltakeover.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije