Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVILA KOMUNIKACIJE

Kada trebate poslati e-mail, kada SMS, a kada zvati

mobić
Foto: Jens Kalaene/DPA/Pixsell
03.11.2014.
u 18:47

Konzultant Cyrus Stoller na svom blogu navodi kako kako se e-mailovi ne bi smjeli koristiti za prijenos informacija koje iziskuju promptno djelovanje od primatelja

Elektronička komunikacija ima brojna pravila ponašanja, no ona su uglavnom nepisana. Zbog toga mnogi ne znaju kako postupati u različitim situacijama, na primjer, u kojem roku morate odgovoriti na elektroničku poštu, na SMS-poruku, na IM ili neki drugi komunikacijski kanal te u kojim situacijama trebate koristiti koji od tih kanala.

Konzultant Cyrus Stoller na svom blogu navodi kako se e-mailovi ne bi smjeli koristiti za prijenos informacija koje iziskuju promptno djelovanje od primatelja. Stoller je ovako posložio četiri načina komunikacije prema prioritetu:

1. Poziv

2. SMS

3. IM

4. E-mail

Stoller to objašnjava otprilike ovako – ako želite da vaš kontakt nešto učini u roku od 30 minuta, nazovite ga; ako želite to riješiti za dva sata, pošaljite mu poruku, za nešto što želite da obavi još danas kontaktirajte ga putem IM-a, a e-mailom se koristite kada želite da posao bude obavljen za dan-dva. Stoller smatra da bi ga na telefon smjeli zvati samo onda ako je riječ o nečemu važnome, inače su tu drugi načini komuniciranja.

Slažete li se s Stollerovim smjernicama? Kakva su vaša pravila ponašanja u telekomunikaciji? Odgovorite nam u komentarima.

>> SMS poruke još uvijek bitno popularnije od MMS-a, IM-a...

Komentara 3

SA
Sanja05
20:12 03.11.2014.

Zvanje je na prvom mjestu ako se radi o hitnoći. SMS- ovi su mi skroz neprofesionalni. A mailovi nisu uvijek dostupni, tako da bi tu ostavila dan-dva za odgovor.

CA
Cafa
18:35 04.11.2014.

Prejednostavno israživanje. Ako nekoga nazoveš odmah će ti odgovoriti, a to baš ne želiš svaki put. Osim toga, pisanu komunikaciju izbjegavaš svaki put kad se ono što je izrečeno može koristiti protiv tebe. Ružne riječi samo uživo :)

IM
Imbrica
21:46 09.11.2014.

SMS i IM su šala i razbibriga, a nikako ozbiljan način komunikacije. Kako ih ne doživljavam ozbiljno i ne osjećam nikakvu obavezu glede odgovaranja na njih, isto tako ne očekujem odgovor i ozbiljno shvaćanje druge strane. mail samo ako jee potrebno ostaviti neki podatak koji nije jednostavno upamtiti, a prije svega - telefonski poziv (ali samo ako čovjeka stvarno ne možeš posjetiti osobno )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije