Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rođenje života

Život na Zemlji nastao je prije 530 milijuna godina jer je led nahranio oceane

led
Foto: Paul Daly/Press Association/PIXSELL
18.08.2017.
u 11:55

Dr. Brocks ističe da su alge velike u usporedbi s bakterijama, a upravo su veliki i hranjivi organizmi u temelju hranidbenog lanca

Objavljeno je istraživanje Australian National Universityja (ANU) koje je do sada najpreciznije datiralo pojavu prvih životinja na Zemlji, odnosno uvjeta za njihov nastanak. Prema rezultatima rada istraživača koje je predvodio izvanredni profesor na tom australskom sveučilištu Jochen Brocks, prve su se životinje vjerojatno pojavile prije 650 milijuna godina zahvaljujući razvoju jednog drugog organizma – algi.

Temelj kambrijske eksplozije

Potvrdu svoje teze našli su u starim sedimentnim stijenama iz kojih su uspjeli izvući tragove drevnih organizama. No, razvoju algi pa onda životinja prethodilo je nešto drugo. Nekih 50 milijuna godina ranije Zemlja je bila obložena ledom, doista nalik snježnoj grudi. Golemi glečeri koji su stvoreni pri tom zamrzavanju bili su toliki da su mogli u prah pretvoriti i cijele planine zajedno s bilo kakvim tvarima. Otapanjem su se stvarali vodeni tokovi koji su tako nastale nutrijente, točnije fosfate, odveli u ocean. Tada se dogodila tranzicija koja je oceane, gdje su do tada dominirale bakterije, pretvorila u svijet u kojem su se mogli razviti kompleksniji oblici života.

Povećanjem temperature i stvaranjem iznimno velikih količina nutrijenata stvoreni su uvjeti brzog širenja algi, odnosno stvaranja temelja hranidbenog lanca. U studiji se ističe da upravo to naglo širenje algi koincidira s pojavom prvih životinja. Ako je teza australskih znanstvenika točna, onda je otkriven temelj kambrijske eksplozije, odnosno naglog razvoja raznovrsnog i relativno naprednog života koji se dogodio prije nekih 530 milijuna godina.

Do sada bili bez odgovora

Dr. Brocks ističe da su alge nevjerojatno velike u usporedbi s bakterijama, a upravo su veliki i hranjivi organizmi u temeljima hranidbenog lanca potrebni da bi se stvorila potrebna energija koja bi omogućila stvaranje većih organizama. Do sada znanost nije imala odgovora kada se točno dogodila ova tranzicija bez koje danas sasvim sigurno ne bismo postojali baš kao ni bilo što drugo vidljivo golim okom. Otkriće je pogotovo zanimljivo jer ispada da se život na Zemlji razvio nakon najveće klimatske katastrofe u povijesti planeta Zemlje. Studija će biti objavljena u novom broju Naturea, jednog od najvažnijih znanstvenih magazina u svijetu, a predstavljena na konferenciji geokemičara Goldschmidt u Parizu ovog tjedna.

Komentara 4

GI
Gips
15:43 18.08.2017.

Alge su krive za terorizam

LA
LawAbidingCitizen
15:14 18.08.2017.

ovako glup naslov duuugoo nisam vidio. bravo "novinaru"

LU
lunar777
13:48 18.08.2017.

Hoće li mi jedan od tih naučnika pokazati kako je iz nežive tvari nastala živa tvar iliti život?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije